Roligt, roligt men farligt, farligt

Idag var det både högt tidvatten och rejäla vågor, troligen som följd av tidigare oväder i Filippinerna. Vi valde medvetet att åka till Ao Khai, den strand i området som är mest långgrund och minst utsatt för vågor. Den stranden erbjuder dessutom stora ytor till strandlek.

Killarna älskar att leka i vågor och surfar med allt större framgång på dem. Eftersom båda är ganska duktiga simmare och har stor vattenvana så kan vi göra detta trots farorna, givet att alla våra badregler följs. Den allra viktigaste regeln är att barnen alltid badar mellan stranden och en vuxen i vattnet. Och att barnen följer de vuxnas instruktioner.

Idag fick killarna själva se kraften i både vågorna och strömmarna. Eftersom det är långgrund sandbotten så ser man vattnets rörelser tydligt, i synnerhet när strömmarna drar med sig sand utåt.

Medan vi var på stranden ändrades flaggan från gul till röd. Det är inte helt självklart var man hittar flaggorna på alla stränder, men just på Ao Khai sitter den vid stranden hos Centara Q Resort.

Via inlägg på sociala media nåddes vi av beskedet att en 13-årig kambodjansk flicka saknades på en annan strand ca 4 km från oss. Lite senare fick vi beskedet att hon hittats drunknad ca 500 m från platsen där hon försvann. Eventuellt saknas ytterligare personer, läget är något oklart men enligt uppgift skall två person vara förda till sjukhus. Dagens tragedi utspelade sig på den västra delen av Mae Phim-stranden, i höjd med Mae Phim Plaza.

Även med dagens höga vågor så lekte många barn själva i vattnet utan vuxna. När vi fick kännedom om eventuellt drunkningstillbud valde vi att att varna de föräldrar som hade barn i vattnet utan tillsyn närmast oss på stranden. Själva hade vi redan tidigare valt att helt avsluta dagens vattenlek.

Läs gärna mer om farorna med underströmmar på Wikipedia. Vi har tyvärr inte hittat någon riktigt bra sida på svenska att länka till. Filmen nedan kommer från Australien men gäller lika mycket för alla hav och stränder.

Nedan har vi lagt in information från räddningsgruppen. Läs mer direkt på deras Facebook-sida. Vi tycker det är viktigt att visa att varje tillbud tas på allvar och att det finns beredskap.

2 svar

  1. Therese skriver:

    Så tragiskt och otäckt! Det gäller verkligen att ha respekt för vattnets krafter. Vi sa just det när vi var på Tree tree idag. Vi såg några som badade själva, klokt att vara fler och ha koll på varandra, även vuxna.

    • Pernilla skriver:

      Våra fick sig en sån utskällning när de smet ner i vattnet igen när vi skulle gå och duscha av oss. Vi skulle ”bara” var deras försvar… Det var ju så kul med skum och vågor. Sen förstod de allvaret med havets krafter när det tilltog i kraft och sen dödsbudet kom. Aldrig aldrig bada utan eller utanför oss är vår huvudregel.