Snorkling

Liksom på de flesta resmål vid tropiska hav är intresset för snorkling stort. Närmast fastlandet dominerar sandstränder och sandbottnar, i praktiken inte särskilt spännande att utforska med snorkel och cyklop. Det finns några undantag, bland annat udden vid templet mellan Ao Khai och Laem Mae Phim.

Det finns flera arrangörer av snoklingsutflykter i området. De flesta kör turister till en eller flera av de mindre öarna öster om Koh Samet. Där finns några fina rev och vid grottan eller hålet på Koh Thalu brukar det finnas många färgglada fiskar.

Tyvärr råder ofta ganska tät trafik av utflyktsbåtar, i synnerhet närmast Koh Samet. Det är många båtar med kraftiga motorer som river upp mycket slam i vattnet. Sikten kan vara riktigt usel, vilket inte verkar störa kineserna som gärna snorklar på rygg med dubbla flytvästar.

På de flesta turer ingår snorklingsutrustning av hygglig kvalitet för vuxna. Om barnen verkligen gillar att snorkla så är det en fördel att ha egen utrustning till dem. En del erbjuder fenor, men det är inte självklart och oftast ganska ont om dem.

Vi har testat lite olika turer genom åren. Eftersom vi har ganska dåliga erfarenheter av utflykt med ”speed boat” från vår första resa till Thailand så undviker vi dem i möjligaste mån. Den resan slutade med ett brutet ben och en ganska omfattande upplevelse av thailändsk sjukvård. Från området kring Laem Mae Phim har vi inga egna erfarenheter som deltagare, men har ju sett en hel del både från stranden och andra båtar. Dessutom är vi grunden skeptiska till båtar som sjunker om man inte tar upp den över natten.

Nedan redogör vi lite mer för våra favoriter.

M/S Sunflower

Barnen älskar ”solrosbåten” och vi har många fina minnen från olika turer. Själva båten är ganska liten, men väldigt bekväm. Turen innehåller både snorkling och strandhugg. Passar alla åldrar, men extra bra för dem som har svårt med stegar och branta trappor.

På turen blir det ett lite längre lunchstopp vid någon ö. Medan personalen grillar kan gästerna bada, leka på stranden eller snorkla från land.

Båten har en för snorklingsturer välsorterad bar och en välfylld isbox med öl och läsk. Om man har barn som inte gillar kolsyra så är det enligt vår erfarenhet bra att ta med egen dricka till dem.

Värt att tänka på är att varken dricka eller hämtning på boende ingår i priset.

Undiscovered Thailand

Undiscovered Thailand kör två olika heldagsturer under högsäsong, lördagar till öarna kring sköldpaddsreservatet och onsdagar till Koh Thalu. Turerna körs med en lite större ”slow boat”, med två deck samt möjlighet att sola eller hänga även på taket.

Barnen brukar uppskatta att hoppa eller dyka från båten. På den senaste turen utmanade de varandra tills alla vågade hoppa från översta våningen.

Mycket prisvärda turer eftersom allt ingår i priset: hämtning på boende, mat och dricka. Dessutom ingår guiding på utmärkt engelska och avslappnat sällskap med både personal och gäster.