Inomhus/utomhusklimat

Det är tropiskt klimat och det blir fuktigt. Ha fläktarna på när ni sitter ute så lättar det upp en del. De håller dessutom flygfä borta eftersom de ogillar drag.

I och med fukten så tar vi in ryggkuddarna i soffan om natten, de drar lätt till sig fukt och då älskar myggorna att bo där. Innan vi visste och förstod detta så var vi så bitna om överarmarna utan att förstå var det kom ifrån. Om vi inte använder enkelbädden så lägger vi kuddarna där, annars på hallgolvet. Bara de kommer in. De långa sittkuddarna ställer vi upp i soffan så att det kommer luft på båda sidor.

Dynorna vid matbordet ställer vi också upp, just också pga fukten. Dessutom så slipper man få katthår på dynorna och sig ifall det kommer objuden nattgäst som gillar mjukt underlag.

Solen kan vara lite stark vid frukost, då går det bra att flytta bordet till andra delen av altanen så att alla hamnar i skugga.

Solinstrålning

Eftersom våra uteplatser skuggar glaspartierna så blir det sällan varmare inne än i skuggan ute.

Undantaget är mittenrummet. Vi har installerat en klassisk persienn där för att minska solinstrålningen. Riktigt soliga och varma dagar rekommenderar vi att man drar för gardinerna i det rummet dagtid. Det ger märkbart svalare klimat inne. För övriga glaspartier gör gardinerna ingen märkbar skillnad för temperaturen.

Luftcirkulation

Takfläktarna använder vi mycket, det är bra att cirkulera luften eftersom det svalkar en aning samt att flygfä inte trivs.

När vi är hemma dagtid så har vi tvärdrag genom huset med hjälp av dörr och fönsterparti på baksidan. Det hjälper också när man kommer hem efter en dag ute för snabbt vädra ut.

Dörrar och fönster mot baksidan har myggnät så att man kan ha helt öppet utan att få in kryp.

Luftkonditioneringarna

Sovrummen och köket har separata AC-aggregat dimensionerade för att hålla ett bra inomhusklimat, såväl temperatur som luftfuktighet.

Vi kör normalt bara AC nattetid, först en stund i POWER-läge på kvällen för att snabbt får ner temperaturen och sedan för avfuktning resten av natten. Har man dörrarna till sovrummen öppna så räcker det oftast att köra avfuktning i köket.

Direkt när man kommer från Sverige och är van vid ett torrt inomhusklimat kring 21°C så upplevs varma nätter med hög luftfuktighet som klibbiga. Man vänjer sig dock ganska fort, efter någon vecka brukar 25-27°C kännas lagom.

För att spara el brukar vi stänga dörren till rum som inte behöver kylas eller avfuktas. Viktigt är också att antingen stänga fönster eller dörrar till toaletterna, annars kommer det gå väldigt mycket el. Ni behöver inte oroa er för att kylan läcker ut genom ventilerna i taket, det är bara den varma luften som smiter den vägen. Vi avråder bestämt från att köra AC när man inte är hemma, elräkningen blir lätt en tråkig överraskning lagom till hemresan. Dessutom finns inget behov, anläggningarna är kraftfulla och svalkar huset på under 10 minuter.

Barnrum

AC i barnrummet är från när huset byggdes. Den fungerar, men har en del egenheter som kan vara bra att känna till.

Lyssna noga när inställningar ändras med fjärrkontrollen, varje ändring skall bekräftas med ett pip. Vår AC har inte alla funktioner som fjärrkontrollen visar, så använd enbart inställningar som bekräftas med pip.

Det finns en termometer intill dörren för att se aktuell temperatur. I föräldrasovrummet på baksidan kan temperatur i barnrummet avläsas som ”outdoor” på termometern vid sängen.