Vanliga problem

Inget varmvatten

Varmvattenberedaren sitter under handfatet på den stora toaletten. Därifrån går det ledningar till köket och båda duscharna. Det kan ta en liten stund att spola fram varmvatten, i synnerhet till köket.

På varmvattenberedaren sitter en extra säkerhetsbrytare. För allas säkerhet är den ganska känslig och kan lösa ut i samband med störningar på elnätet. Kontrollera så att den stora knappen på undersidan är intryckt.

Innerdörr i baklås

Alla innerdörrar kan låsas med in knapp mitt i handtaget. Från insidan öppnas dörren enkelt genom att vrida handtaget. Från utsidan krävs nyckel. Otur och klåfingriga barn kan göra så innerdörrar går i baklås, vanligast är att man blir utelåst från toaletten. Självklart när man behöver den.

Nycklar till samtliga innerdörrar hänger på dörrkarmen in till sovrummet på baksidan så att man kan snabbt kan avhjälpa situationen.

Extranyckel

Extranycklar finns hos Quality Voyage som har kontor på området. Som gäst får ni tillgång till två uppsättningar nycklar. Ta väl hand om nycklarna, gästen får bekosta nytillverkning om denne förlorar nycklarna.

Skjutdörrar

Skjutdörrarna i husets glaspartier kan fastna och gå i fel spår. Oftast lätt åtgärdat. Ibland får man lirka lite och lyfta.

Säkringar och jordfelsbrytare

Elskåp med automatsäkringar finns i köksförrådet. Huset har jordfelsbrytare.

Generellt är det väldigt sällan jordfelsbrytaren eller automatsäkringarna löser ut. Vanligast är det problem just när man startar upp huset efter att det stått tomt en längre tid:

  • Jordfelsbrytaren löser ut när solen går ner.
    Öppna, kontrollera och torka ut armaturerna i trädgården, oftast är det någon av de riktade armaturerna vid rödpalmerna.
  • Jordfelsbrytaren löser ut några minuter efter att man startat ugnen.
    Helt normalt om den inte använts på länge. Försök igen några gånger så kommer fukten torka bort.

Elavbrott

Ibland, men inte särskilt ofta, försvinner elen i området. I entrén finns en laddningsbar ficklampa som tänds automatiskt om elen bryts.

I samband med elavbrott kan den automatiska belysningen i huset sluta fungera en stund. Oftast kommer den igång igen automatisk efter en stund, men ibland kan det hjälpa att bryta elen igen och sedan vänta ca 30 sekunder innan man slår på igen.

Köksfläkten

Fläkten över spisen startar automatisk när man drar ut den. Till vänster finns två knappar för att välja hastighet. Man kan även stänga av fläkten helt, den undre knappen kärvar dock ibland när man vill stänga av. Till höger finns knappar för belysning och möjligen ett turbo-läge som vi aldrig ens testat.

Oftast använder vi fläkten enbart som lampa, vilket kan förklara varför den inte startar automatisk om du drar ut den.

Ingen kyla från ACn

Tidvis får AC jobba hårt för att hålla ett behagligt klimat inomhus. Undvik att köra dem dygnet runt, det både drar mycket el och sliter hårt. Om en AC slutar kyla så beror det oftast på något fel som kräver service. Vanligast är att fläkten i utedelen av någon anledning slutat snurra.

Om ni upplever problem med AC så ta kontakt med servicefirman som sköter huset.