Transfer/logistik

Transfer

Oavsett hur eller när vi anländer till området så brukar vi se till att boka upphämtning. Det är så skönt att bli mött av en chaufför med våra namn på en skylt i ankomsthallen efter en lång flygresa. Lämnar man flight-nummer så håller chauffören koll på eventuella ändringar och förseningar.

Från Suvarnabhumi Airport (BKK) tar det ca 2,5h att komma till vårt område, lite beroende på trafik. Vanligen kör de betalvägen till Chon Buri och sedan direkt vidare mot Klaeng.

Kontrollera gärna direkt med chauffören att ni är på väg till ”Bali Residence”. Nere i byn finns ett hotellanläggning som heter ”Villa Bali” och felkörningar förekommer.

Det flesta chaufförer räknar med åtminstone ett kortare stopp för toabesök och lite dricka eller mat. Om ni vill ha ett längre stopp för att t.ex. fylla kylskåpet direkt så brukar det gå bra om man säger till i förväg och anländer under butikerna öppettider. Vi kan rekommendera stopp på antingen Makro i Ban Phe eller Tesco-Lotus i Klaeng.

Taxi

Kustområdet öster om Rayong är i huvudsak landsbygd. Frånsett inne i Ban Phe, som utgör nav resandet till Koh Samet, hittar man inga eller väldigt få chaufförer som väntar på passagerare. Har man inget eget fordon får man räkna med att antingen vänta eller boka.

Bil, minibuss eller flakbil är vanliga alternativ. För alla längre resor rekommenderar vi minibuss. Flakbil fungerar för kortare resor, men är verkligen en kompromiss vad gäller både säkerhet och komfort.

Enligt vår erfarenhet måste alla resor bokas, antingen via telefon eller Facebook. Detta gäller även korta resor. Det finns inga bilar som väntar eller letar efter passagerare i området.

En del restauranger erbjuder skjuts både dit och hem. Boka via restaurangen.

Säker chaufför viktigt, en pigg och nykter chaufför är bra grundkriterier. Bilbälten på alla platser tycker vi är ett måste, tyvärr inte självklart och något vissa firmor helt struntar i trots att de utlovar det på hemsida och vid bokning. Bilstolar går oftast att hyra, be gärna om bilder på stolen monterad i bilen om du vill vara säker på vad som avses.

Räkna med kontant betalning. Och håll inne med betalningen tills ni kommit fram.

Lokaltrafik

Songthaew går till Ban Phe och Rayong längs Beach road. Vinka så stannar den. Tryck på knappen när du vill stiga av. Betalning sker direkt till chauffören när du kliver av. Turen från Ban Kram till Ban Phe kostar ca 30 THB per person och väg, principen skall enligt uppgift vara 1 THB per km. Jämna pengar är bra, räkna inte med att chauffören kan växla.

Lokaltrafiken körs med flakbilar, pickuper eller lastbilar. Egentligen skall de olika linjerna köras med bilar med en specifik färg, men enligt vår erfarenhet varierar det en del. Gemensamt för bilarna är att de har gula registreringsskyltar med svart text.

Lokaltrafiken håller inte någon fast tidtabell, men det går ungefär två turer per timme mellan 06:00 och 18:00.

Bli inte irriterad om bilen du vinkar på kör förbi, just den kanske inte var i reguljär trafik. De gula är i huvudsak skolskjutsar men tar ibland upp andra passagerare också. Någon gång har vår bokade songthaew i samband med någon utflykt stannat och tagit upp extra passagerare i mån av plats.

Läs gärna mer hos Rayong Bostad som har en sida med bra information om lokaltrafiken.

Hyra fordon

Sareng (familjemoppe, lätt MC med sidovagn) är mycket vanliga. Det finns modeller med bälte för barnen och i något fall babysitts. Detta är dock inte registrerat fordon utan bara ett mycket vanligt och accepterat ”hemmabygge”.

MC är enkelt att få tag på, de flesta är 125 ccm, men även större förekommer. Tänk på att en liten lätt MC kanske inte orkar om ni skall på längre utflykter i mer kuperad terräng eller åka flera vuxna skandinaver på samma fordon.

Bil ovanligare och dyrt att hyra lokalt, i synnerhet för längre perioder. Lättare i Rayong, Pattaya eller på flygplatsen. Vi har hyrt via RLC Rayong till rimlig kostnad och leverans till huset. När det gäller försäkringar så litar vi mer på större rena uthyrningsfirmor än på lokala fixare. När man hyr bil lokalt är det ibland mycket oklart vems bil det faktiskt är man hyr och vilka försäkringar som gäller.

Internationellt eller thailändskt körkort är ett måste, räkna med böter om du kör utan. Tänk också på att du skall ha rätt behörighet för att din försäkring skall gälla om olyckan är framme.

Enligt thailändsk lag skall föraren på MC ha hjälm, för passagerarna finns det än så länge inga krav. Vi rekommenderar så klart hjälm för samtliga. Och visir eller glasögon åtminstone till föraren, både insekter, damm och stenskott kan ställa till obehag och leda till allvarliga följdolyckor.

Cykla

Det finns gott om fina cykelvägar och bra slingor i området mellan strandvägen och Sukhumvit. Många har egna cyklar, men det går även bra att hyra. Det kan låta varmt att cykla i tropiskt klimat, men fartvinden kyler oftast behagligt.

Tänk på att det är vänstertrafik. Och att det blir mörkt snabbt på kvällen. Kontrollera att cykeln har reflexer och fungerande belysning.

För din egen säkerhet rekommenderar vi hjälm och handskar. Glöm inte vätska, flaska funkar såklart men ett vätskesystem på ryggen är väldigt praktiskt.

Kortare sträckor är det absolut inget problem att gå till fots, men var förberedd på att möta halvvilda hundar. Och man vet aldrig vad som finns i grönskan intill vägen.

Thailändare går aldrig längre än absolut nödvändigt. Det gäller i synnerhet längs vägar. Inne i byarna finns det trottoarer, men i många fall upptas de helt av serveringar och gatuförsäljning. Bitvis finns det en standpromenad mellan vägen och havet, men för längre sträckor är det definitivt vägen som gäller även för fotgängare.

Tänk på att det är vänstertrafik, gå på höger sida. Och titta alltid en gång extra åt båda håll när du skall korsa vägen. Det blir snabbt mörkt, använd reflexer och ficklampa. Till barnen har vi reflexvästar.

Området på vägen utanför den heldragna linjen används flitigt av MC och sarenger. Och det är inte heller ovanligt att de kör mot trafiken kortare sträckor. Håll god uppsikt om ni rör er till fots på vägen.