Mat i området

Här finns verkligen en total blandning av restauranger riktade till turister från både Europa och Asien, lokala hak för de som bor här, fina restauranger med vita dukar, plaststolar i gräset längs vägen, välrenommerade och utbildade kockar till farmor som bara lagar riktigt god mat.

Omkring Mae Phim finns det en hel del svenskar och skandinaver, det syns visserligen i menyerna men fortfarande är det så att den inhemska helgturismen dominerar stort. Och detta märks tydligt på både utbudet och priserna.

Vissa saker kostar ungefär som hemma i Sverige, t.ex. pizza medan lokal mat oftast är riktigt billig.

Utbudet varierar mycket över säsong och tid. Varje gång har några ställen försvunnit medan andra öppnats.

På de flesta ställen är servicen mycket bra, men räkna inte med servering enligt europeisk tradition. Var rätt kommer när den är klar och svåra rätter lagas oftast sist, men generellt tar de beställningen i den ordning man beställt. Värt att tänka på är att beställa först till barnen.

Det är väldigt sällan en thailändare säger nej, och i synnerhet inte till kunder i en restaurang. Kolla lite på hur mycket folk som väntar på mat innan ni sätter er och beställer. Ibland kan kön i det lilla köket vara timslång. Dessutom är det inte ovanligt att vissa råvaror måste köpas in efter beställningen. Istället för att säga ”tyvärr det har vi inte” så skickar man en löpare på motorcykel…

Nästan alla ställen erbjuder take-away och en del kan fixa hemkörning, åtminstone under låg- och mellansäsong. Detta utnyttjar vi väldigt ofta för att kunna ordna middag på altanen. Extra smidigt för att slippa släpa hem trötta barn eller ta taxi efter ett par öl.