Vatten

Bakom huset finns en vattentank som fylls på automatiskt och en pump som ger hyggligt tryck i kranarna. Tanken säkerställer att det finns vatten i huset även om det kommunala inte fungerar några timmar, vilket inte är helt ovanligt. Vår tank står ovan mark för att slippa problem med föroreningar i samband med kraftiga regn. Dessutom ger det något varmare vatten vilket i allt västenligt är en fördel om man inte skall dricka direkt från kranen.

Vårt område har kommunalt vatten av bra kvalitet, dock inte så bra att vi dricker det kallt eller fryser det till isbitar. En del hus och områden har installerat extra filter och rening, men det är både dyrt och underhållskrävande så vi köper hellre just dricksvattnet.

Bordsvatten

På altanen finns en vattenautomat som laddas med 18L-dunkar. Dunkarna (iWater) kostar 20 THB när man byter sin tomma mot en full. Vattenbilen kommer på torsdagar, man ställer ut sin tomma flaska vid elstolpen och hänger på en påse med 20 THB så byts den mot en full.

Tomma dynkar kan även bytas till samma kostnad i närmaste thaiaffären 200m från huset, till vänster ut genom vakten.

De blåa dunkarna är att föredra, de vita är av något sämre kvalitet rent tekniskt och dessutom fyllda med vatten som renats annorlunda.

Kylaren kan även i nödfall laddas med mindre dunkar, men de stora fungerar av egen erfarenhet mycket bättre.

  1. Försök inte byta förrän flaskan är helt tom. Helst skall tanken under vara nästan tom också.
  2. Torka av halsen och ovansidan på den nya flaskan noga, smutsen hamnar annars lätt i vattnet.
  3. Öppna flaskan och lyft en med böjda knän.
  4. Vinkla den långsamt in över maskinen tills vattnet börjar rinna ner i tanken och vänd den ner i maskinen med en mjuk rörelse.
  5. Torka av flaskan och städa upp eventuellt utspillt vatten.

På sidan av maskinen finns två strömbrytare, en grön för kyla och en röd för värme. Normalt använder vi enbart kylning, men hetvatten är smidigt om man dricker te eller snabbkaffe.

Iskuber

I frysen finns det inbyggda fack för att frysa och förvara iskuber. Vi brukar ladda den flera gånger per dag för att alltid ha gott om is.

Tips: om isen inte släpper när man vrider infrysningsfacken så är det dags att diska dem noga. Det blir en närmst osynlig beläggning efter någon veckas användning. Noggrann rengöring med diskmedel och svamp brukar göra susen till nästa omgång.

Till stranden

Vi brukar fylla egna vattenflaskor från vattenautomaten innan vi åker.  Ofta har vi även en eller ett par flaskor vatten i frysen. Funkar utmärkt som kylklamp när man skall handla eller iväg på utflykt.

Matlagning, disk och tandborstning

Förutom till dricksvatten och is så använder vi alltid kranvattnet. Matlagning, disk, kaffe, te och tandborstning är absolut inget problem.