COVID-19 i Thailand

  • 20200308_230647
  • 20200310_184519
  • 20200310_184538

Vi vill inte åka mot Europa nu. Men vi måste för plikten kallar. Vi stannar hellre här i värmen där man är ute hela tiden, långt bort från folksamlingar och smittorisken är låg. Här är det väldigt lugnt med snack och oro för COVID-19, eller Corona som det kallas i väst. Man åker inte buss eller kollektivt här, man åker mc eller sareng. Eller bil. Man kramas inte, man handbugar. Man är helt enkelt inte nära varandra, man håller av kulturella orsaker avstånd och visar respekt på så vis mot varandra.

Vår familj är upplärda med att alltid tvätta händer med tvål och gnugg när man kommer hem och innan mat (och vid toabesök såklart). Så det har barnen med sig sedan de var små. Det har även varit regler både på förskolan och skolan i alla år. Det gäller alltid i vår familj, och extra noga och lite extra gnugg på resa. Och nyser gör man alltid i armvecket.

8-åringens favoritprogram är Lilla Aktuellt så han uppdaterar oss dagligen om hur läget är i världen. Hade det inte varit för det så hade vi knappt vetat något alls om vi inte sökt informationen själva.

Svenskar börjar dock få det svårare att röra sig runt i Asien, många som stoppats från inresor till tex Vietnam. Trots att man inte varit i Sverige eller Europa på 4-6 månader, utan just för läget i Sverige och att man är svensk. Antalet smittade är 40-50 gånger högre i Sverige om man räknar per befolkningsmängd än i de asiatiska länderna där européer turistar mest.

Vi räknar med att bli utsläppta ur Thailand utan problem och att få komma in i Sverige enkelt. Vi kommer inte från något riskområde och har inte träffat varken kineser, iranier, italienare eller sydkoreaner. Och inte heller har vi träffat skidturister som varit i Alperna, Tyrolen eller svensknorska fjällen.

Sen vill vi bara bort från Arlanda och storstadsregionen så fort vi kan och hem till landsbygden. När vi for i november visste inte gemene man vad COVID-19 eller Corona var. Nu vet alla. Corona är inte längre bara en ölsort.