Klimat, väder och årstider

Vår thailändska vän som är från byn sa en dag till oss när vi tyckte det var varmt: här i området finns två årstider, varmt och ännu varmare. Och det stämmer väl in på vår upplevelse med. Temperaturen brukar under vintern ligga på 30-32 grader i luften och runt 28-30 i vattnet. Övrig del av året är temperaturerna högre, men vädret generellt stabilt.

Ni vet väl att man även i Thailand har mössa, täckjacka och vantar på sig om vintern? Jodå, det är ju kallt enligt lokalbefolkningen.

Eftersom vi inte själva kan vara här annat än på vintern kan vi inte efter egen erfarenhet uttala oss om klimatet för sommaren, men vi har hört att det är som en bättre svensk sommar som sämst. Och det låter helt okej i våra öron.

Även regnperioden innebär för det mesta bra semesterväder och fullt fungerande infrastruktur. Katastrofbilderna på översvämmande turister kommer inte från den thailändska kusten öster om Rayong. Det är stor skillnad jämfört med västra sidan (Phuket, Krabi, Khao Lak osv) och öarna i thailändska gulfen (Ko Samui, Ko Pha Ngan och Ko Tao). Här är vädret generellt mindre extremt i alla avseenden.