Fredag den 13:e, tur eller otursdag?

  • Screenshot_20200312-221336_Facebook
  • FB_IMG_1584121008806
  • FB_IMG_1584121011967

Som vi skrev i inlägget i onsdags så vill vi inte hem till Sverige pga den höga smittorisken där, i familjen har vi tillhörighet till riskgrupp. Sverige har i nuläget ca 60 gånger fler smittade än Thailand om man ser till befolkningsmängd. Men vi känner att det hänger i luften med avrådan för resor från UD, och då är det genast svårare att komma till Sverige eftersom planen hit då inte går i samma utsträckning. Och således finns det då inga plan att ta mot Sverige.

Dessutom blir det tufft med försäkring när man befinner sig i område där det avråds att resa till. Att bli sjuk oförsäkrad i utlandet är inget man önskar. Dessutom så koncentrerar det landet man befinner sig i såklart på sina egna invånare, utlänningar blir helt naturligt nerprioriterade. Då är man helt plötsligt väldigt långt bort från kvalificerad vård, då ser vi att Sverige trots allt är ett bättre alternativ.

Vårt försäkringsbolag gick ut med att om man är sjuk och hamnar i tvingande karantän utomlands så täcker försäkringen det scenariot. Men om man hamnar i tvingande karantän utomlands utan att vara sjuk, då täcker inte försäkringen.

Risken med att stanna kvar, som vi noga har undersökt, är som vi ser det att inte komma till Sverige i tid. Att bli tvungna att stanna borta länge, då pratar vi månader. Eventuellt utan försäkring. Och att Thailand kan införa karantänsregler för oss svenskar som är ett högriskland. Eventuellt utan försäkring. Definitivt utan företag och sysselsättning, kommer vi inte igång med odlingssäsongen inom kort så är vi körda.

Thailändska hälsoministeriet länkade under morgonen ut information där Sverige angavs som högriskland och svenskar riskerar att sättas i 14 dagars karantän i Thailand. Det finns så många orationella beslut i dessa tider, allt kan hända och ändras.

Socialt avståndstagande, ett nytt begrepp vi alla lärt oss av COVID-19. Kom över en väldigt intressant artikel där man kan läsa att bla Sverige är i riskzonen för att varannan dag fördubbla antalet smittade den närmsta tiden. Smittspridningen måste bromsas så att sjukvården hinner med.

Vi har efter oerhört noga övervägande kommit fram till att vi måste hem till Sverige innan det är för sent. Om UD går in och avråder från resor (som vi tror de kommer göra snart) är det för att få hem svenskar till närhet till kvalificerad vård. Och med lungsjukdom så behövs den närheten.

Vi åker mot Bangkok vid 19-tiden, nu blickar vi framåt. Vi vill bara in i Europa, så vi inte hamnar utanför stängda gränser. Sen får vi ta det för vad det är.