Eldflugesafari

Vissa upplevelser är närmast omöjliga att fånga på bild, eldflugesafari på Prasae är definitivt en sådan. De är en närmast magisk upplevelse att glida fram på den mörka floden och plötsligt se hela träd lysa upp.

Denna utflykt har vi gjort flera gånger med några olika arrangörer, det går säkert att ordna själv också, men vi har gjort det lätt för oss. Vi har åkt mest med Undiscovered Thailand.

De flesta arrangörer kräver ett visst minsta antal bokade för att köra turen. Någon gång har vi satt upp oss på väntelista så arrangören hör av sig till oss om de behöver fler gäster, andra gånger har vi själva värvat tillräckligt med deltagare.

När vi bokat ingår taxi till och från aktiviteten. Oftast bekväm minibuss, men någon gång har det blivit flakbil.

Turen inleds med middag i skymningen på en flotte eller pråm i floden. Där serveras en thailändsk buffé i en väldigt lugn och annorlunda miljö. Så här såg vår senaste meny ut:

  • Plain Rice
  • Fried chicken drumsticks
  • Yellow curry chicken
  • Seafood glass noodle salad
  • Sweet and sour pork
  • Stir fried mixed vegetables
  • Tom kha chicken (coconut soup)

Ibland bogseras hela pråmen iväg ut på floden, men numera verkar det vanligare att själva safarin körs med mindre båtar.

När mörkret inleds safarin där en van kapten tar sina passagerare ut i floddeltat. Eldflugorna favoriserar vissa träd och områden, men kaptenen vet precis hur han skall navigera. Med de mindre båtarna kommer man riktigt nära, ibland in under trädens grenar.

Förutom eldflugor finns det goda chanser att se stora fladdermöss, både hängande i träd men även flygande över floden. Och någon gång riktigt nära båten.

Ett tips är att försöka pricka in en period med nymåne. Vi råkade göra turen vid fullmåne en gång och jämfört med andra turer var upplevelsen inte lika slående.