Fruktlandet Suphattra Land

Över åren har det blivit flera utflykter till fruktlandet Suphattra Land. Hela familjen älskar frukt och det är en fin möjlighet att både lära sig mer och att hitta nya favoriter.

Senaste turen var hösten 2017 och då kändes det som vi var ganska klara med just det resmålet för några säsonger, men snart är det nog dags igen. Det finns även andra fruktgårdar som är öppna för besök, kanske går nästa tur till någon av dem istället.

Den bästa säsongen att besöka fruktland i Rayong-regionen är mars till juli, men de flesta är intressanta och värda ett besök även under deras lågsäsong.

Rundtur

Fruktodlingar är populära utflyktsmål i Thailand. Grunden är en guidad tur genom odlingarna med ett flertal stopp. Det gäller att ha lite tur för upplevelsen hänger mycket på guiden, sällskapet och vad som är moget för tillfället.

På Suphattra Land brukar det vara ganska många stopp och olika frukter att smaka. Redan i entrén finns skyltar och anslag som visar vilka frukter och bär som är mogna just nu.

När man löst biljett för turen så får man vänta in nästa avgång. Alla bjuds på kokosdryck medan man väntar. Det kan ta en liten stund innan de har en guide med god engelska, men det är det värt. När barnen var mindre så var att åka rundtursbussen i sig en stor upplevelse.

Själva turen har tre fasta stopp längs vägen och där emellan extra stopp beroende på säsong. Turen går genom gårdens odlingar och guiden berättar om det vi passerar. De extra stoppen kommer antingen när någon visar stort intresse eller att det finns mogen frukt att bjuda på direkt i fält.

Fasta stopp:

 • Fruktbuffé
  I en öppen lokal bjuder personal på en mängd olika frukter, durian finns pga lukten i en egen byggnad en bit bort.
 • Lunch
  I turen ingår som-tam, salladsblad, dressing och vindruvor. Man kan komplettera med grillspett.
 • Bikuporna
  En pedagogisk visning av binas roll kombineras med provsmakning och försäljning av honung.

Säsongsstopp som vi varit med om och där vi fått äta nyplockat direkt i fält:

 • Rosäpple
 • Mullbär
 • Passionsfrukt
 • Papaya
 • Vindruvor
 • Stjärnfrukt

Turen avslutas strax intill gårdsbutiken. Om man inte redan ätit sig trött på frukt så kan man köpa med sig mer hem. Utöver gårdens produkter finns de även en del lokalt hantverk och mer turistiga souvenirer.

Bilder

Nedan finns ett galleri med osorterade bilder från några av våra besök.

Logistik

Hittills har vi alltid bokat taxi eller minibuss för att komma till Suphattra Land. Nästa gång blir det nog egen bil istället.