Akvariet i Ban Phe

En av våra barns återkommande önskningar och verkliga favoriter är akvariet i Ban Phe. Vi har varit där varje år sedan vi först hittade Mae Phim, ibland flera gånger.

Västerländska turister är inte den huvudsakliga målgruppen, detta är ett forskningscentrum för att bevara den marina miljön med ett uppdrag att även utbilda den inhemska befolkningen. Normalt får man betala ett närmast symboliskt inträde, men under storhelger är det ofta gratis inträde.

Öppettider

Den generella principen är att de har öppet kl 10-17, onsdag-söndag. Dessutom har de öppet alla dagar på storhelger, men exakt vad det innebär är ibland lite svårt att räkna ut.

Senast trodde vi att det skulle vara, stängt men när från andra sidan byn såg att parkeringen var full trots att det var måndag så chansade vi.

Komma dit

Om man har eget fordon så är det ganska enkelt att både hitta och köra. Vi brukar kombinera det mer diverse ärenden i Ban Phe och lunch på någon trevlig restaurang. Om man vill boka taxi så förslår vi att man kombinerar det med vattenlekparken och djungelrestaurangen Tamnanpar. Och kanske en storhandling på Makro innan man åker hem.

Vad finns att se?

Akvariet ligger längst ut på vägen genom Ban Phe, alldeles vid havet. Den största tanken är en stor öppen bassäng mot havet där man kan titta i genom fönster i källaren. I den försöker man verkligen efterlikna livet i havet utanför och mest spännande att se är när de matar fiskarna. Exakt när det sker är lite oklart så det gäller att ha tur för att få uppleva just det.

Inne i själva byggnaden finns en mängd mindre akvarier som visar upp specifika arter. Detta är generellt mycket välskötta och fina. Överallt finns informationsskyltar, men inte ens med Google Översätt har vi lyckats avkoda mer än en liten del.

Barnen älskar tunneln som går genom ett av de större tankarna. Förutom att man kan ta roliga bilder så får man se fiskarna ur ett annan perspektiv.

Nedan följer ett urval av bilder från vårt senaste besök.