Det är inte så att vi avsiktligt testar och recenserar sjukvården i området, men alla i vår familj av vid minst något tillfälle behövt professionell hjälp.
I huset finns en förstahjälpenväska och vårt reseapotek. Använd efter behov och fyll på med det som använts.
Hittills har vi testat brutet ben, spräckt ögonbryn, jack i hakan, jack i skallen, både in- och utvändig öroninflammation och hög feber.
Vi har lärt oss att försöka ha koll på möjligheterna till sjukvård och logistiken kring den. Det är väldigt stor skillnad att på några minuter hamna i en modern ambulans jämfört med en timme motorbåt.
Thailand har hygglig nivå på den allmänna sjukvården och med rätt försäkring får man tillgång till absolut förstklassiga privata alternativ. Både kunskap och läkemedel finns. Och enligt vårt erfarenhet så är det absolut inget fel på hantverket när det gäller att sy och sköta sår i varmt klimat.
När sonen vid midnatt spräckte ögonbrynet vid sömngång så fixade vakten på området tre ambulanser och tolv sjukvårdare på under 10 min. Lite i överkant, men det kanske berodde på orolig förälder och vissa språkliga hinder. Använd vakten på området, inte alltid de kan så bra engelska men doctor eller ambulance bör rimligen funka för hjälp.
Innan
När det gäller sjukvård är det bra att tänka till och kolla upp en del saker i förväg.
Kontaktuppgifter
Den sak som är lätt att missa är kontaktuppgifter till både sjukhus och ambulans. Vi har aldrig testat det internationella nödnumret 112 i Thailand, men det skall fungera från mobiltelefoner även om det är något oklart vart samtalet kopplas men troligen till det generellt nödnumret 191.
Från en thailändsk telefon kan man ringa flera olika kortnummer beroende på vad det gäller. Dessutom har t.ex. Bangkok Hospital ett eget larmnummer.
Tjänst | Kortnummer | Internationellt nummer | Språk |
---|---|---|---|
Ambulans | 1669 | +66 2 255 1133 6, +66 2 255 9913 6 | Eng |
Brand | 199 | +66 2 246 0199 | Thai |
Nödnummer | 191 | +66 2 513 3844 | Eng |
Turistpolisen | 1155 | +66 2 281 5051 | Eng |
Bangkok Hospital Rayong | 1719 | +66 3310 8999,+66 3892 1999 | Eng |
Försäkring
För de flesta ger reseförsäkringen i hemförsäkringen ett bra skydd de första 45 dagarna. Vi brukar köpa till en förlängning som täcker hela vår reseperiod. Jämfört med många renodlade sjukförsäkringar ger det något högre självrisk, men hittills har det ändå varit mycket billigare än dyra specialförsäkrningar.
Första hjälpen
Tesco Lotus Express i Ban Kram har bra första hjälpen lådor till rimliga pengar. Vi har även packat med oss några olika varianter från Sverige. Dels en större väska som finns lättillgängligt i huset, dels flera mindre väskor som sitter på ryggsäckar och ligger i strandpackningen.
Pass
De vill alltid ha pass vid första läkarbesök, när du väl är inskriven kan det räcka med klinikens patientkort.
Stoppa kopior av alla pass i handskfacket eller under sitsen på MC så finns de alltid inom räckhåll. Vi brukar även spara digitala kopior (foto eller PDF) på våra telefoner.
Reseapotek
Det mesta går att köpa lokalt men några få saker packar vi alltid hemifrån
- Febernedsättande, helst både paracetamol och ibuprofen så man kan växla
- Munsönderfallande
Smidigt att har på resa.
Packas från Sverige, vi har inte hittat dem i Thailand ännu. - Suppar
Har räddat oss vid plötsligt och kraftigt illamående pga hög feber.
Packas från Sverige, vi har inte hittat dem i Thailand ännu. - Flytande
- Delningsbara tabletter så man kan anpassa dos efter kroppsvikt
- Feberplåster, finns både kylande och med verksamma substanser
- Munsönderfallande
- Plåster
- Steristrips
- Jod
- Alsolsprit
- Vätskersättning
- Allergitabletter
- Magmedicin
- Flying Rabbit
- Dimor
- Novalucol
Efter
I en akutsituation skall man inte tveka att ringa efter hjälp. Bor du på ett område med vakter så kan de oftast hjälpa till att larma.
Vid sjukdom eller inte akuta skador går det bra att själv söka vård direkt på någon klinik.
Sjukvården fungerar lite annorlunda än i Sverige, alla ordinerade mediciner får man direkt från klinikens apotek och nästan alltid får du en dag för återbesök. Uppföljning är viktigt, i synnerhet för alla typer av sår.
Med väldigt få undantag har vi bara hört gott om vården i Thailand, och våra egna erfarenheter är helt igenom positiva. Runt Mae Phim finns ett flertal olika mottagningar. Dessa har vi själva erfarenhet av, se även karta längre ner:
Muang Klaeng Clinic
Vår favorit för barnsjukdomar och vardagsproblem. Snabb service, rätt pris och bra öppettider (08-20 alla dagar). Med bil eller MC ligger det bara 15 minuter hemifrån och det är enkelt att komma rätt.
Om man ändå har vägarna förbi så kan man skriva in sig och få ett patientkort i förväg. Då går det snabbare och lättare vid nästa besök eftersom du redan finns i datorn.
VSP Clinic i Ban Kram
Kliniken ligger lättillgängligt mitt i Ban Kram, strax efter rondellen längs vägen mot stranden.
Snabb hjälp vid mindre skador eller vanliga sjukdomar. Pratar bra engelska. Varierande öppettider och ganska höga priser för oss skandinaver.
Bangkok Hospital Rayong
Bangkok Hospital Rayong erbjuder kvalificerad vård av västerländsk standard, men är inte lika lättillgängligt som de lokala klinikerna. De har även lokala mottagningar i både Ban Phe och Mae Phim, men de mindre mottagningarna känns i vissa fall mer som inslussning för vidare transport till Rayong.
Mycket vana vid skandinaviska patienter. Prissättningen gör att nog alla måste utnyttja sin reseförsäkring, i de flesta fall kostar det mer än självrisken. Räkna med kontakt via SOS International eller någon form av betalningsgaranti innan de gör annat än rent akuta åtgärder.
Allmänna kliniken i Chak Makrut
Den allmänna kliniken i Chak Makrut, vid trafikljuset mellan Ban Kram och Laem Mae Phim, erbjuder snabb hjälp vid mindre skador eller vanliga sjukdomar.
Det kan uppstå vissa språkliga problem. Betalning i form av donation för vården och en mindre summa för eventuella mediciner.
Allmänna Sjukhuset i Klaeng
Bra hantverk vid sårskador eller vid akut olycka, men kanske inte förstahandsvalet om man kan välja. Det är hit kommunens ambulans kör dig vid en olycka. Svårt att komma rätt utan guide, tänk kö till kölappar och många olika stationer innan man kommer till läkare eller sjuksköterska.
Dokumentation
För fortsatt vård eller ersättning från försäkringsbolag måste man redan från början spara all dokumentation. I många fall når dock inte kostnaden för vård upp till självrisken i hemförsäkringen, men i en del fall kan man få ersättning för förlorade resdagar också.
- Bilder på skada och olycksplatsen
- Kvitton på alla relaterade utgifter
- Intyg och restriktioner, t.ex. badförbud eller vila i AC
- Mediciner
- Skriftliga ordinationer, helst på engelska
Apotek
Eftersom man inte får recept från läkaren så fyller apoteken en lite annan funktion än i Sverige. De är oftast välsorterade och säljer gärna det du frågar efter oavsett om det gäller värktabletter, astmamedicin, antibiotika eller plåster.
Generellt förstår personalen engelska och är både hjälpsam och mer frispråkig kring personlig hälsa än vi är vana vid. Svågern frågade efter magmedicin och fick motfrågan ”you have diarrea now?”
För enklare problem så kan personalen föreslå behandlingar. På en del apotek finns medicinsk personal som kan ställa diagnos.
Om man t.ex. behöver komplettera ett recept från Sverige så är det viktigt att känna till den aktiva substansen och doseringen. Räkna inte med att hitta samma märke eller format.
Förutom läkemedel brukar de flesta apoteken erbjuda blöjor, barnsaker, solkräm, myggmedel och liknande.
Med väldigt få undantag skall man ta av skorna när man går in i ett apotek.
Hitta rätt
På kartan nedan försöker vi lägga in sjukhus, kliniker och apotek.