Marknader

Det är mycket prat och frågor om marknader, i synnerhet bland de som inte varit så länge området. För att förväntningarna inte skall bli fel burkar vi noggrant skilja på matmarknader, kvällsmarknader och turistmarknader.

Matmarknader

Längs vägen från Ban Phe till Klaeng via Mae Phim finns det många fasta marknadsplatser. Varje veckodag är det marknad på minst ett par platser.

Dessa marknader kan jämföras med traditionell torghandel i Sverige. Det finns godsaker, färska livsmedel, färdiglagad mat, kläder och några stånd med prylar.

De flesta av dessa marknader öppnar tidig eftermiddag och packar ihop någon gång strax efter skymningen.

Vi har koll på vissa marknadsdagar, men generellt gäller att om man kör längs vägen under sen eftermiddag så kommer du hitta någon marknad varje dag.

Närmast Laem Mae Phim hittar man följande:

 • Ban Kram
  • Söndagar och tisdagar i backen mot Klaeng ovanför stora trädet
  • Fredagar vid rondellen
  • Lördagar vid macken norr om byn mot Klaeng
 • Plong Sawai
  • Tisdagar i västra delen av byn
  • Torsdagar på parkeringen vid templet

Vi handlar ofta både frukt, grönsaker, skaldjur, godsaker och färdiglagad mat på dessa marknader. Inte sällan fixar vi middag hemma genom att stanna vid någon marknad längs vägen hem från stranden eller ärenden.

En del har i olika forum uttryckt tveksamhet kring livsmedelssäkerheten på marknader, men vi har hittills aldrig blivit dåliga trots idoga försök. Man kommer väldigt långt med sunt förnuft och rena händer. Det enda vi helt utesluter är rätter med rå fisk.

Kvälls- och nattmarknader

Vi gillar att besöka marknader och efter skymningen blir det både mysigt och lite spännande att ge sig ut i vimlet.

Kvällsmarknad i Klaeng

Strax utanför Klaeng hålls på tisdagar en av traktens största kvällsmarknader. Marknaden är fullt öppen från skymningen ungefär.

Denna marknad är väl värd ett besök, men det är snarare upplevelsen än massvis med marknadsfynd man har med sig hem. Vi turister är inte alls i målgruppen, den som letar efter kopior på märkeskläder kommer bli besviken. Som normalvuxen skandinav är det svårt nog att hitta något i klädväg som ens passar.

På marknaden hittar man allt från mat, bildelar, traktorer, kläder och hantverk till levande djur. Vissa delar är mer som en loppis, andra mer produktmässa.

Vi har både kört själva och åkt med bokad taxi till marknaden. Det är varken svårt att hitta eller särskilt långt att köra, men det blir väldigt mörkt på vägen hem från Klaeng med sareng.

Det är även marknad inne i gamla delarna av centrala Klaeng på torsdagskvällarna. Mer fokus på mat än kläder och prylar. Det är både mysigt och lite spännande att utforska de centrala delarna av Klaeng.

Nattmarknaden i Rayong

Det är marknad alla veckans dagar, men utbudet är större på måndagar och fredagar. Marknaden skall vara öppen ca 17-22.

Vi har hittills inte besökt nattmarknaden intill Tesco Lotus i Rayong, men både hört och läst mycket gott om den. Några riktiga marknadsentusiaster i området brukar boka in sig på ett finare hotell i närheten och spendera åtminstone ett par kvällar på marknaden varje resa.

bloggen Swethaiparadise finns bra inlägg om shopping i Rayong och marknader i området.

Fasta turistmarknader

Inne i Ban Phe finns flera permanenta marknadsområden som främst riktar sig till turister. Det är mycket snäckor, torkad fisk, durianchips och annat tingel-tangel. Vi brukar besöka dem för att handla presenter och souvenirer.

Utbudet för turister är enligt uppgift riktigt bra i Pattaya, men vi har hittills inte besökt någon av dessa marknader. Många som turistar i området avslutar med några nätter i Bangkok för att fynda på stora varuhus och marknader. Vi själva gillar inte detta upplägg, vi tar i så fall hellre en helg mitt i vistelsen och åker till Bangkok.