Avfall/avlopp

Källsortering
Källsortering

Källsortering

Här på Bali Residence sorteras plastflaskor, metall, papp och glas. Vi har behållare för detta i köksförrådet. Ta med hela behållaren till sophuset. Spola ur vid behov. Övrigt slängs i en och samma påse och läggs i soptunnorna. Sophuset ligger precis innanför vakten.

Skadedjur

Mata inte djur. Det gäller ALLA sorters djur. Och var noga med att ta bort matrester och spill från uteplatserna. Detta lockar snabbt fåglar, myror och andra otäcka kryp som man inte vill komma i kontakt med. Lägg inte heller soppåsarna ute över dagen eller natten, utan släng dem direkt.

Myror får man snabbt problem med, det räcker med ett riskorn eller några sockerkristaller. Det finns dosor att använda för att få bort dem, de blir snabbt ett större problem om man inte tar hand om det direkt.

Återanvändning

Thailand är plastens förlovade land. Återanvänd plastpåsar ni får vid inköp så slipper ni köpa soppåsar och sparar samtidigt in lite plast. Detsamma gäller drickaflaskor, fyll dem med vatten ur automaten och ha med istället för att köpa nytt.

Avlopp

Helst vill man slippa bekymra sig om var skiten hamnar när man spolar på toaletten, men för att slippa problem kan det vara bra veta hur det funkar här.

Det finns inget gemensamt avloppsnät i området. Allt som spolas ner i toaletten hamnar i en tank bakom huset. Allt gråvatten (dusch, handfat, kök, tvätt) leds via gatunätet till dammarna vid entrén och tas om hand där.

För att undvika stopp och översvämning finns det några enkla regler:

  • Slänga alltid allt papper i avfallshinken, inte i toaletten.
    Enstaka misstag klarar ledningarna av, men blir det mycket blir det stopp.
  • Plocka bort hår och annat skräp från duschen varje gång.
  • Töm silarna i köksvasken i avfallshinken, försök inte spola ner grovt avfall.
  • Spola inte ner sand i avloppet.
    Skölj av fötterna med trädgårdsslangen vid uppfarten. Skölj ur badkläderna i en balja och töm vattnet på gräsmattan.

Om det blir stopp så finns det en stor sugpropp för att själv få fart i rören igen. Skulle det inte hjälpa så kan handyman från servicefirman oftast ordna det hela med ni är iväg några timmar.

Vi rekommenderar användning av bidéduscharna för att slippa använda så mycket papper. Mycket smidigt för att hjälpa barn också.