Vanliga frågor

Ligger inte Bali väldigt långt från stranden?

Från början tyckte vi Bali låg alldeles för långt från stranden. Vi hyrde både hus och lägenheter i andra områden och såg då inte Bali som ett vettigt alternativ. Efter ett tag insåg vi dock att man ändå vill åka till olika stränder nästan varje dag och då spelar ett par minuter extra på sarengen mindre roll.

Det vi gillar med Bali är lugnet. Nere längs strandvägen kan det vara ganska livat på kvällar och helger med hög musik sent på natten. Vidare så ligger Bali förhållandevis nära byn Ban Kram där det finns lokala matbutiker, inhemska restauranger, vårdcentral, apotek och annan service.

Är vägarna barnvänliga?

Vi tycker egentligen inte några vägar utanför grinden till respektive villaområde är särskilt barnvänliga. Innan vi köpte hus på Bali hyrde vi flera år i olika områden. Vi insåg ganska snart att oavsett var man bor så vill man ta ett fordon för att förflytta sig. Thailändarna är inte vana vid oskyddade fotgängare. Dessutom finns alltid risken för vilda hundar och ormar. Det är tropiskt klimat och blir väldigt mörkt när solen går ner.

Om man väljer att röra sig till fots rekommenderar vi extra försiktighet. Reflexer, ormkäpp och vattenflaska är en bra början.

Kan man gå till stranden med barnen?

Det praktiska svaret är nej. Sträckan är inte så lång till närmaste stranden, men det är sällan dit man vill. Och att gå 2-3 km längs vägar på landsbygden i tropiskt klimat är inte semester.

Vi brukar hyra en egen sareng, lokal variant av trehjulig MC. Med denna kan man lätt och smidigt ta sig till olika stränder, handla, osv. En rimligt stor barnvagn får plats på golvet i sidovagnen, när våra barn var små körde vi så med en syskonvagn från Phil&Teds.

Flera restauranger och strandställen erbjuder hämtning, antingen med egen flakbil eller taxi. Det finns flera personer/företag som erbjuder taxi med flakbil inom närområdet och med taxi eller minibuss för längre körningar.

Badar man i poolen eller i havet?

Varför eller? Både poolen och havet har sina fördelar. Vi brukar för bestämma oss dag för dag beroende på väder och humör.

När barnen var mindre (tänk blöja) så föredrog vi stranden. Mer plats att leka i sanden och inte lika illa om det händer en olycka i vattnet.

Det är fortfarande så att stranden erbjuder betydligt större möjligheter till varierad lek, samtidigt som barnen har lättare att dyka och simma i poolen. 

Vid havet blåser det nästan alltid. Vi vuxna uppskattar oftast en svalkande bris, men för barnen innebär det att uppblåsta strandleksaker snabbt försvinner.

Vi har under våra fem vintrar i Mae Phim aldrig ens sett någon manet vid stranden. Oftast är stränderna och vattnet rent, men ibland kan vinden blåsa in sopor. Ibland förekommer det sealice i vattnet. Det är inte farligt, men framförallt barnen tycker att vattnet sticks.

Kort sagt, både pool och hav är bra…