Tvätt

Numera har vi tvättmaskin i huset och sköter all tvätt själva hemma, men så har det inte alltid varit och det finns alternativ om man inte kan eller vill.

Tvättomater

Det finns gott om tvättomater med toppmatade tvättmaskiner som startas via en myntautomat. De senaste åren har det öppnats ganska många nya tvättomater med fräscha maskiner. Nere vid strandvägen i Laem Mae Phim finns ligger det en bakom VIVA Supermarket, annars hittar man dem lättast längs vägarna.

Tvättomaterna riktar sig nog främst till den inhemska befolkningen, men det är ganska många turister också som tvättar själva här i trakten.

Oftast finns tre olika storlekar på maskinerna: 6 kg för 20 THB, 8 kg för 30 THB och 12 kg för 40 THB. En lite rolig anekdot är ett missförstånd att märkningen 20, 30 och 40 på maskinerna skulle ange temperatur. Maskinerna erbjuder flera olika tvättprogram, men inte varmvatten så i praktiken blir det ca 25-30°C.

Om man har mycket tvätt är det oftast inget problem att köra flera maskiner parallellt. En tvätt tar ca 60 minuter. Vi brukar lägga i tvätten och åka iväg för andra ärenden eller lunch. Lämna gärna den tomma tvättkorgen vid maskinen. Om maskinen blir klar och någon väntar på en ledig maskin så är det inte ovanligt att man då hittar tvätten i sin korg.

Tvättservice

Till skillnad från andra thailändska semesterorter vi besökt så ser man inte särskilt många skyltar om tvätt per kg längs vägarna. Det finns några, men inte många och vi har faktiskt aldrig testat här i området. Eftersom vi inte testat är det svårt att rekommendera någon, sök i Facebook-grupperna för området så hittar ni svar och rekommendationer från andra.

Serviceföretagen som erbjuder städning brukar även ta emot tvätt. Kolla dock prissättningen, vissa lär ta betalt per plagg och inte per kg.

Flera privatpersoner vi pratat med har bara ett mobilnummer till sin kontakt. Man ringer eller SMSar när man vill lämna tvätt så kommer de och hämtar. Oftast får man tillbaka en påse med rena plagg redan efter några timmar.

Vi känner till några få tvätterier och lägger in de vi hittar:

  • M.J. Laundery längs vägen från Chak Makrut mot Laem Son.
  • Inne i Ban Kram, vid templet längs bakvägen direkt ner mot kommunhuset.
  • Strax utanför Plong Sawai, i kurvan på väg mot Ban Phe.
  • På höger sida strax efter Chak Makrut mot Ban Kram.

Slutligen en liten varning, vi har tyvärr ganska dåliga erfarenheter av att lämna bort tvätt. Visserligen har tvätten kommit tillbaka väldoftande och nystruken, men parfymerade tvätt- och sköljmedel är inget vi uppskattar och vid närmare kontroll var den inte särskilt ren heller. Dessutom har många plagg blivit förstörda av felaktiga tvättmedel och ren okunskap kring funktionsmaterial.