Tanka

Eget fordon är enligt oss ett måste för att trivas i området kring Laem Mae Phim. Och de allra flesta fordon går på bensin. Gas (LPG) är inte ovanligt heller och diesel förekommer framförallt i större och tyngre fordon. Alla motorcyklar går på bensin.

Tankar är inget man gör själv, alla typer av tankställen erbjuder full service. När det gäller bil så behöver du inte ens kliva ur. Personalen frågar om kvalitet och mängd. Betalning sker kontant, i enstaka fall i förskott. Thailändare tankar sällan fullt utan för ett belopp, så det är inget konstigt alls att tanka bilen bara lite.

Det finns tre olika typer av tankställen:

Flaskor vid vägen

Utbudet har minskat rejält sedan vi först kom till Thailand, men det är fortfarande ganska vanligt att mindre affärer och ibland även restauranger längs vägarna erbjuder bensin i glasflaskor. I huvudsak är det MC som tankas på det viset, till bilen får det ses som en riktig nödlösning.

Det kan råda viss osäkerhet både vade gäller kvantitet och kvalitet för innehållet. Priset brukar landa på 30-40 THB per liter.

Om det krisar så tankar vi på detta vis, men försöker alltid i möjligaste mån tanka på någon av mackarna istället. Är man tveksam rörande kvaliteten så är det bra att ganska snabbt fylla fullt på en riktig mack så att eventuella tveksamheter späds ut ordentligt.

Butikspumpar

I de flesta byar som saknar en riktig mack finns det butikspumpar som en kompromiss. Oftast finns det ett eller två alternativ att välja på. Målgruppen är i huvudsak MC, men det går såklart bra att fylla bilen också om pumpen har tillräckligt mycket i lager.

Priset är ungefär samma som på macken.

Mack

För de som rör sig med MC i området kan de tyckas vara ganska långt mellan mackarna, men de ligger tätare än på landsbygden i Sverige. Priserna för drivmedel ligger ungefär på hälften jämfört med Sverige, 20-28 THB per liter i början av 2020.

De flesta mackar har ett brett utbud av bränslen:

  • Bensin 91-oktan
  • Bensin 95-oktan
  • E85
  • E20
  • Diesel

På alla fordon vi haft finns det tydlig märkning vid tanklocket för vilka bränslen som fungerar, vi tankar oftast 95-oktan eftersom prisskillnaden mot både 91-oktan och E85 är liten. De fordon vi haft varit både snålare och piggare med 95-oktan i tanken. All bensin är i praktiken numera E10 även i Thailand.

Förutom bränsle erbjuder många mackar utökad service i form av butik, café, uttagsautomater och fina toaletter. Räkna dock inte med toalettpapper, liksom överallt i Thailand förväntas man ha det själv. Dessutom brukar det finnas både frukt och matmoppar på mackar som inte har mer ordnade fasta matställen.

Bli inte förvånade om ni bjuds på vatten eller andra gåvor när man tankar. Troligen råder hård konkurrens om kunderna och då satsar de på servicen.

LPG erbjuds på helt separata tankställen. När man tankar gas så måste förare och samtliga passagerare lämna fordonet.

På kartan nedan har vi markerat de större mackarna längs kustvägen mellan Ban Phe och Klaeng.