Bali Residence

Solnedgång över poolen
Solnedgång över poolen

Bali Residence är ett privatägt område som uppfördes 2007-2009. Det är ett stabilt och väl fungerande område. Området har 24 h vakt som håller koll vid grinden och ett skötselbolag som ser till att allmänna funktioner hålls i gott skick.

Det finns ingen gemensam reception eftersom det är enskilda privata hem. Uthyrning sker dels privat men även via olika serviceföretag, varav två har kontor på området. På både serviceföretagen på området och i områdets restaurang kan man få hjälp med utflykter, taxi, hyra av fordon mm.

Man skall vara medveten om att det bor longstay och helårsboende på området, dessa hushåll jobbar och går i skola och har vardag. Därför bör man respektera lugna kvällar.

Yttervarvet är 800 meter och nyttjas av många till både promenad och joggingtur under de svala timmarna på dygnet. 12 varv sen har du milen i benen.

Området har en gemensam pool och en trevlig restaurang, med generösa portioner till bra pengar. Restaurangen erbjuder förutom det inhemska köket även västerländsk mat och riktigt bra pizzor.

Hela bostadsområdet ligger på landet, mitt i en gammal kohage. Ibland hör man kossorna på andra sidan muren och tar man en tur i de nära omgivningarna så ser man fler kossor, gummiträd och fruktodlingar än turister.

Varje hus har en privat tomt som endast skall beträdas när man har ärende till huset. Centralt i området ligger ett gemensamt grönområde och poolen i anslutning till klubbhuset.

När området byggdes fanns det tre olika typer av hus och några olika storlekar i varje typ. Alla hus är i grunden av Balinesisk stil, därav områdets namn. Stilen innebär att ”huset” bygges som flera fristående delar för att luften skall kunna flöda fritt. Rent praktiskt innebar det att man i många fall måste gå ut för att komma mellan sovrum, toalett och kök, något opraktiskt för de flesta ifrån Skandinavien. Eftersom de flesta numera byggt både om och till efter eget huvud är området numera väldigt varierat, inget hus eller trädgård är det andra likt.

Bali Residence är mycket populärt för både barnfamiljer och äldre. Inom området kan barnen själva gå eller cykla till kompisarna det lärt känna vid poolen. Vakten ser till att barnen inte smiter utanför området. Oftast är det flera familjer som har barn i skolan och barnen brukar kunna samåka en del med kompisar till och från skolan.

Området är med thailändska mått väl anpassat till rörelsehindrade och äldre. Det går att komma fram med rullstol eller rullator utan problem.

Vägarna har farthinder för att påminna alla om att hålla ett lagom tempo. Det blir ganska mörkt på kvällarna och ofta är det mycket barn i rörelse mellan husen. Cykel är ett utmärkt sätt att ta sig runt inom området, i synnerhet för barnen.

Båda barn och vuxna brukar lätt hitta nya vänner med gemensamma intressen. Det finns t.ex. en boulebana och är inte ovanligt att någon ordnar gemensam tur till någon golfbana.

För den som är nyfiken rekommenderar vi ett besök. Det finns nästan alltid några hus till försäljning för den som liksom vi känner att man kommit hem när man kommit till Bali Residence.

Hitta hit

Området ligger en liten bit från genvägen mellan kommunhuset och byn Ban Kram, ta gärna hjälp av kartan nedan eller vägvisning på t.ex. Google Maps.

Bilder