Tvätt/tork

Tvättstugan
Tvättstugan

I huset finns flera torkställningar och frontmatad tvättmaskin av svensk typ, med varmvatten.

Tvätt

Vi brukar ta med parfymfritt fintvättmedel från Sverige. Det finns tvättmedel att handla, men de vi hittat är kraftigt parfymerade och oftast inte anpassade till varmvatten eller ull. Använd flytande tvättmedel för bäst effekt. Tvättpåse används för bh och bikini med bygel.

En lite udda detalj i tvättmaskinen är att man måste öppna eller stänga en blå lucka i tvättmedelsfacket när man växlar mellan flytande och fast tvättmedel, se bilder nedan för exempel.

Vi brukar både dra ur sladden och stänga av vattnet till tvättmaskinen när den inte används.

Tork

Vi hängtorkar allting, men det fuktigare klimatet gör att man måste tänka lite annorlunda än hemma i Sverige. Det går inte att torka tvätt, badkläder eller handdukar ute över natten. Och låter man torr tvätt hänga så är den oftast blötare på morgonen.

Antingen torkar man i sol och vind under dagen, eller inne med hjälp av AC och avfuktning under natten. Om man av någon anledning har AC på under dagen så går det även utmärkt att torka tvätt framför fläkten på utedelen.

Allt som går att hänga på galge torkar också bäst på galge.

Badkläder och strandhanddukar

Salta bad och strandlek är för de flesta en självklarhet under semestern. Både sand och salt letar sig fort in i badkläder och strandhanddukar. Dessutom använder man både solkräm och olja som inte bara hamnar på kroppen. Man märker det tydligt på att det tar allt längre tid att få dem torra och att det blir sandigt under torkställningen.

Badkläder skall alltid sköljas rena från sand innan de antingen hängs på tork eller läggs i tvättmaskinen. Vi vill inte ha sand i avloppet, så använd någon av tvättbaljorna och töm ut vattnet på gräsmattan.

Vi tvättar regelbundet alla badkläder och strandhanddukar för att hålla dem fräscha, oftast flera gånger i veckan. Det går fortare att köra en 20-minuters snabbtvätt och torka nytvättade badkläder än att bara skölja och torka dem… Tvättpåse finns att använda.