Nyårsfirande

Nyår är en enormt stor högtid och fest i Mae Phim. Det är alltid fullt med människor längs strandvägen och festandet pågår från gryning till gryning. Längs stranden är vi västerlänningar i kraftig minoritet och sällskapen varierar från familj- eller släktkalas till stora ungdomsgäng från storstaden.

Det tar ganska många år att testa sig igenom mer än ett fåtal. Vi har själva testat lite olika firanden och fått omdömen på andra firanden från vänner och bekanta.

Vill man ha stor fest så rekommenderar vi något av arrangemangen med kombinerad grill- och thaibuffé, underhållning och gemensamma fyrverkerier direkt vid stranden. En del strandrestauranger erbjuder mer familjeanpassade aktiviteter där barnen är i fokus. Oftast börjar arrangemangen kring kl19 så det blir en väldigt lång festkväll för de mindre så en trollkarl, ballongkonstnär eller lite tävlingar kan göra stor skillnad.

Tyvärr är det många som vittnar om riktigt dåliga upplevelser från bokade middagar med exklusiva menyer. Vi har inga egna erfarenheter av dessa problem och vill inte hänga ut någon arrangör, men det är tydligt att vissa verkligen tar sig vatten över huvudet. Skräckexemplen vittnar om att få in riktigt dåligt tillagad huvudrätt 23:45 när middagen började kl19, och sedan erbjudas efterrätten i låda att ta hem en timme senare.

Även hög musik eller stökiga sällskap från andra kulturer kan lätt förta festupplevelsen. Ibland är det svårt att förutse exakt vad som avses i reklamen för arrangemangen men genom att testa stället en vanlig dag så kan man få en ganska bra känsla för vad som kan väntas och vilka andra sällskap som frekventerar stället.

Säkerhet

Fyrverkerier och eldshower hör nyårsfirandet till. Tyvärr är inte alltid säkerhetstänkandet på en för oss rimlig nivå. Ett av våra första år i Mae Phim var vi på strandvägen med barn i barnvagn vid tolvslaget. Plötsligt började ganska många människor kring oss skjuta rakter mitt inne i folkmassan. Och det var inte alla som siktade uppåt.

Eldshowerna kan vara väldigt spektakulära och i de flesta fall försöker artisterna upprätta en säkerhetszon innan de börjar. Men i takt med att publiken växer så är det lätt att komma för nära, i synnerhet när de börjar svinga korgar fyllda med glödande kol som sprids uppåt och utåt.

Tänk även på att mycket skräp blir kvar på stranden när festen är slut. Glasflaskor, pyroteknik, vassa grillspett och mycket annat. Vi brukar skippa vissa ständer någon dag efter större fester för att ge både kommun och arrangörer en rimlig chans att städa upp.

Borta bra men hemma bäst

Uppe på Bali Residence ser vi en tydlig trend mot fler lugna nyårsfester hemmavid. Det grillas i många trädgårdar och skålas i bubbel ute på gatan. Barnen leker med kompisar, spelar eller kollar på TV i väntan på firandet vid midnatt.

Visserligen missar man en del av folklivet och fyrverkerierna, men även uppe i vår kohage brukar minst några grannar utanför muren braka på ordentligt med fyrverkerier. Och himlen ner mot stranden fylls av thailändska ljusballoger, Khom Loy.

En del väljer också att tar sitt fordon ut mot någon strand eller utsiktspunkt strax föra tolvslaget för att få det bästa av båda alternativen.