Bank och pengar

I de mindre byarna längs stranden finns inga bankkontor, men ganska gott om uttagsautomater (ATM). Alla större bankkedjor finns med egna maskiner och för uttag med svenska kort är pris och villkor samma hos alla.

Vid uttag med ett svenskt kort får man betala 200 THB i uttagsavgift till den thailändska banken. Vissa automater erbjuder låst växlingskurs, men hittills har det alltid varit en bättre affär för oss att inte låsa kursen.

Thailändska uttagsautomater har oftast en uttagsgräns på 20000-30000 THB. Denna gräns är dock omöjlig att nå med de flesta svenska kort eftersom svenska banker generellt har en gräns på 5000 SEK. Vi brukar räkna fram ett rimligt maxbelopp från aktuell växelkurs för att enkelt kunna maxa uttagen vi gör.

För att växla pengar brukar vi åka till Krungthai Bank i Ban Phe. De är vana vid västerländska kunder, pratar bra engelska och har snabb service.

Skall man vara i Thailand längre perioder så kan det vara en fördel att skaffa ett bankkonto. Kraven verkar variera, men för oss räckte det med pass, thailändskt telefonnummer, thailändsk adress samt kontanter till en första insättning. Hela processen tog mindre än 30 minuter och klarades av utan tolk. Till kontot fick vi ett bankkort med VISA och internetbank på engelska.

En stor fördel med att thailändskt bankkonto är att man inte behöver lika mycket kontanter. Dels kan vi ta ut oftare när man inte får stora påslag och dels kan vi använda den thailändska motsvarigheten till SWISH på många ställen. Det är fortfarande ovanligt att restauranger, affärer och massageställen tar kort, men QR-baserade betalningar börjar bli vanliga.