Handla

Vi har själva varit helt nya i området och på ständig jakt efter olika varor. Att handla i Thailand är inte alltid som att handla i Sverige.

Kartan nedan kan förhoppningsvis hjälpa er att hitta rätt lite snabbare.

Vatten, öl, vin, sprit och läsk.

Möbler, sängkläder, hemelektronik och vitvaror. Har även SIM-kort och påfyllning av kontantkort för alla operatörer. Pratar bra engelska.

Diverse, från husbehör till badleksaker.

Lokal frukt, grönsaker, vatten, grillkol och en del annat.

Flera olika stånd, lite oklara öppettider men oftast på eftermiddagen.

Affär med bra utbud, öppet alla dagar.

Stor thai-affär. Bra priser. Stort utbud av allt utom kylvaror.

Skandinavisk butik med stort utbud av varor hemifrån.

Skandinavisk butik, sportsbar och deli. Bra utbut av ost, chark och kryddor.

Ungefär som Willys. Riktar sig nog mer till storhushåll och restauranger, men alla är välkomna.

Ungefär som ICA Maxi. Galleria i bottenplan. Finns även bankkontor och foodcourt.

Ungefär som ICA Nära...

Livsmedel

Ban Kram är landsbygd och Laem Mae Phim är ett turistcentra, och det märks på utbudet av livsmedelsaffärer. I närområdet finns flera mindre butiker som tillsammans har ett hyggligt utbud, men ingen stormarknad som har allt. Utan fordon blir man väldigt begränsad, men det mesta går ända att lösa.

Lokalt producerade livsmedel säljs i första hand i stånd längs vägen eller på marknader. Utbudet varierar väldigt både över dagen och med säsongen, men för att ge en idé:

  • Frukt (banan, mango, ananas, papaya, pomelo, passionsfrukt, småcitrus…)
  • Grönsaker och färska kryddor
  • Fisk och skaldjur
  • Kött (kyckling och fläsk)
  • Ägg
  • Färdiglagad mat (grillat kött, kokt majs, grytor och soppor i påse, pannkakor, sallader…)

Lilla Tesco Lotus Express i Ban Kram har ett förvånande bra utbud av kylda varor och priserna är samma som på stora butiker. Det finns ingen anledning att åka längre för mjölk, yogurt och köttfärs. Pattana har ett omfattande sortiment om man bortser från kylvaror och priserna är oftast något lägre än på Makro eller Tesco Lotus. Barnavdelningen på Pattana är helt i nivå med större köpcentra, med allt från blöjor till barnvagnar.

Vi brukar räkna med storhandling i Klaeng (15km) eller Ban Phe (25km) ungefär varannan vecka, mest för att handla färskt kött då vi inte riktigt gillar hanteringen på marknaderna. När vi ändå är där så köper vi en del andra varor i storpack.

Vi rekommenderar verkligen att man skaffar någon typ av kylväska, i synnerhet om man ska bunkra kyl- eller frysvaror. Det finns enkla men mycket effektiva frigolitboxar att köpa för under 200 THB. Vi brukar dessutom fixa egna kylklampar genom att frysa in vattenflaskor men i de flesta affärer säljs även påsar med is för 5-10 THB.

Det är väldigt få livsmedel man egentligen behöver ta med hemifrån. Däremot får man ofta tänka utanför produktpaketen vi är vana vid i Sverige. I Thailand finns inte grötris, men väl bra ris att koka gröt på. Torrjäst säljs i stora vacuumpåsar, ungefär som kaffe. Torkade kryddor finns, men i huvudsak används färska kryddor som man handlar tillsammans med grönsakerna.

Bröd

På Bali Residence har vi förmånen att restaurangen även har bageri. Generellt erbjuder de både ljust och mörkt bröd varje dag.

I de lokala mataffärerna finns nästan alltid två varianter av formfranska, en ljus och en lite grövre som de kallar fullkorn. Vi brukar använde dem till att göra varma mackor. Säljs skivade och går utmärkt att frysa.

Nere vid strandvägen finns bröd hos både Coffee Whale och VIVA Supermarket.

Öl, vin och sprit

Försäljningen av alkoholhaltiga drycker är reglerad i Thailand och villkoren ändras inte sällan på kort varsel med exempelvis tillfälliga försäljningsförbud. Respektera alltid ett nej från butikspersonalen, det är inte deras regler utan lagen.

Generellt får alkoholhaltiga drycker säljas i affär mellan 11:00 – 14:00 och 17:00 – 24:00.

Vi handlar oftast öl och läsk på drickalagret i Ban Kram, se kartan ovan. Priserna är ungefär samma i alla affärer som vänder sig till thailändare.

Vill man har lite större utbud av framförallt vin så är Makro ett bra ställe att börja på.

Varor hemifrån

Saltlakrits, kaviar, knäckebröd… Ibland blir suget bara för stort.

I området finns två affärer som specialiserat sig på varor till skandinaver, VIVA Supermarket i Laem Mae Phim och O’Learys S.B.D. i Ban Phe. Förutom importerade varor kan de även hjälpa till med lokalt tillverkade livsmedel efter svenska recept och traditioner, som julskinka eller kokta räkor.

Sortimentet varierar utifrån säsong och efterfrågan.