Djur och odjur

Hundar på Dog Rescue

Husdjur

Hundar och katter finns både som tama husdjur och vilda. Eftersom Thailand är ett buddistiskt land så avlivas generellt inte oönskade eller skadade djur. Förutom att de vilda djuren förökar sig så tillkommer hela tiden nya från början tama individer som dumpats av sina ägare.

I Thailand finns rabies vilket gör att alla okända djur som kan bitas eller rivas bör anses som farliga. Vi undviker i möjligaste mån direktkontakt med hundar och katter. Om man skulle bli biten eller riven så krävs det en lång och otrevlig rabiesbehandling. Uppsök genast sjukhus.

Vi ber er även att aldrig mata djur. Varken hemma i Sjuan eller ute på andra platser. Det blir lätt som de stackars sommarkatter man pratar om i Sverige. De matas för att sedan överges och då blir de nästa gästs eller grannens problem.

Om du vill göra en insats för vildhundarna i området så rekommenderar vi er att ta kontakt med tex Dog Rescue Thailand.

Lösa hundar

Inne på Bali Residence finns inga vilda eller lösa hundar. Vakterna håller noga koll vid grinden. Några få husägare och långvariga hyresgäster har hund, men de hålls inne på den egna tomten eller i koppel.

Generellt finns det en hel del lösa hundar längs vägarna. De flesta är dock lugna och vana vid människor. Som oskyddad trafikant till fots, på cykel, inlines eller rullskidor måste man vara beredd att hantera aggressiva hundar. Långt ifrån alla lösa hundar är vilda. De som vi upplevt som mest aggressiva vaktar sitt hem.

När det gäller hundar så är det två instinkter som spelar in: vakta och jaga. Alla hundar har ett revir som de försvarar tillsammans med sin flock. Hundar tar instinktivt upp jakten när de upplever ett flyktbeteende.

I öppna fordon kan man känna sig väldigt utsatt för aggressiva hundar. Vårt generella råd är dock att ta det lugnt. De allvarligaste incidenterna vi känner till har uppstått i samband med stressen av att bli jagade av hundar:

 • Passagerare trillat av från MC när föraren oväntat accelererat
 • Sidovagnen krockat med elstolpe när föraren kollat mer på den jagande hunden än vägen framåt
 • MC har vält när föraren missat löst grus i en kurva

Tips utifrån egna erfarenheter:

 • Visa inte att du är rädd och undvik ögonkontakt. Försök visa att du helt struntar i hunden.
 • Ha något att försvara dig med tillhands, t.ex. en bambukäpp eller ett plaströr. Blåa plaströr om ca 1m säljs på byggvaruhandeln i Ban Kram för 20 THB.
 • Överraska inte hundar längs vägen, i synnerhet inte genom att snabbt och tyst komma ikapp dem bakifrån. Det är bättre att föra lite oväsen så att de redan på håll kan se att du inte är något hot.
 • Välj om möjligt bort vägar med enklare bebyggelse direkt mot vägen. Just de husen har sällan grindar som håller vaktande hundar inne.
 • Ge dig inte ut ensam, i varje fall inte förrän du testat rutten och känner dig bekväm.
 • I områden där man nyligen eldat bort undervegetation upplever vi att hundarna är mer otrygga och explosiva.

En hel del vittnar om att lösa hundar i området har stor respekt för elchockvapen, bara ljudet skall få dem att vända. Vi har ingen erfarenhet och kan inte säga något varken för eller emot.

Vi upplever inte att det är fler eller mer aggressiva hundar denna säsong eller i området generellt, däremot finns det säkert individer och platser som man bör undvika. Det har varit en del upprensningsaktioner, men de innebär i praktiken bara att lösa hundar utan halsband fångas och dumpas levande några mil bort.

Orm

Orm ser man oftast överkörda längs vägarna. Inne på området har vi aldrig sett orm, men respektera att det är ett tropiskt klimat.

Bra att veta är att i Thailand dör fler av fallande kokosnötter än av orm. Och att trafiken fortfarande är det farligaste av allt.

Inne på området förebygger vi gemensamt förekomsten av orm genom att hålla rent. Vi vill inte locka till oss möss, råttor eller grodor. Utan mat och gömställen blir just vårt område inte särskilt intressant för ormar.

Några enkla råd:

 • Låt inte barnen leka på gräsmattor och kring buskar annat än i fullt dagsljus. Kurragömma utomhus på kvällen är en riktigt dålig lek.
 • Rör er inte i onödan på platser med både gömställen och föda, exempelvis kring dammar eller intill bevuxna diken.
 • Lämna inte matrester eller sopor som kan locka gnagare vid ute huset, släng soporna direkt i någon av tunnorna vid grinden.

Om ni ser orm inne på området:

 • Håll er själva i säkerhet och låt ormen vara ifred.
 • Om möjligt ta bilder så man kan se vad det är för orm.
 • Ta hjälp av områdets vakter, om de inte kan hantera problemet så kallar de på ytterligare hjälp från kommunens räddningstjänst.

Tusenfotingar

Det finns giftiga tusenfotingar. Ett bett kan i värsta fall jämföras med svensk huggorm. Håll koll på vad du sätter fötterna och undvik att gå barfota i gräs där de är svåra att upptäcka. Tusenfotingar förekommer även på dagen.

Vi har inte riktigt listat ut var ifrån de kommer och hur de plötsligt och oväntat dyker upp på konstiga ställen, som altanen eller mitt på en bred betongväg. En teori vi har är att fåglar tar dem som byte och släpper eller tappar dem i flykten.

Skorpioner, spindlar och andra kryp

I tropisk klimat finns en massa kryp, men vi har bara vid enstaka tillfällen sett skorpion och aldrig sett giftiga spindlar trots våra sju vintrar i landet. Dock gäller som alltid att vara uppmärksam. Utgå från att det du möter är farligt och iaktta försiktighet. Och vakta lite extra på mindre barn. De förstår sällan faran.

Det är viktigt att alltid kontrollera skorna innan du sätter fötterna i dem. Nästan alla incidenter vi hört om är just att man satt foten på dem i en sko.

Maneter

Så här långt upp i bukten är skadliga maneter inte vanligt förekommande. Men man skall veta om att de finns i havet. Vid skada och bränning så skall man i första hand kontakta stället man är på, de kan sin sak och har i de flesta fall varit med om det förr. Och kan de inte så vet de hur man skaffar hjälp.

Är du på obemannad strand så får du ta hand om dig själv. Läs på innan hur man går tillväga så att du är beredd om olyckan skulle vara framme. Försäkringsbolaget Europeiska ERV har en bra informationssida att börja med.

Vi har själv aldrig sett någon form av manet här kring Rayong.

Sealice

Ibland kan det sticka och bränna till i vattnet, då har det kommit in sealice med vindarna. Ofarligt, men kan vara smärtsamt särskilt på känsliga personer. Kokosolja innan bad kan hjälpa vid lindriga mängder.

Gå upp och duscha för att få bort kliet. Duscha även badkläderna och byt dem. Barn som badar i UV-tröja eller dräkt skall man ta av kläderna på. Sealice sätter sig i textilierna, soltorka badkläderna för att få bort det.

Känsliga personer kan reagera med nässelutslag, vår minsting har vi fått ge antihistamin för att häva reaktionen.

Mygg

Självklart finns det mygg i området, det är ju tropiskt klimat. Se till att skydda dig ordentligt, speciellt dagtid då Denguemyggan är aktiv.

Om man vidtar några enkla skyddsåtgärder är de absolut inget problem. Enligt vår erfarenhet så är det andra orsaker till minst 90% av de hudirritationer vi ser.

 • Det finns myggspray att köpa i stort sett varje affär. Vi sprayar oss fler gånger dagligen med start på morgonen. Vi använder enbart thailändska medel med DEET som aktiv substans.
 • Kvällstid kan man tända myggspiraler. Det finns flera hållare till dessa i huset.
 • Ljusa kläder är att föredra kvällstid om du vet att du skall till myggrikt område då mygg drar sig till mörkt. De är mest aktiva vid skymning.
 • Inomhus har vi dosor till elkontakterna för att undvika nattliga besök av blodsugarna. Använd gärna dessa, vi tycker de fungerar bra. Refill finns på Pattana Supermarket.
 • Mygg och andra insekter trivs inte när det blåser. Använd fläktarna för att undvika att luften står still.
 • På uteplatsen finns även en elektrisk insektsfälla med UV-ljus som lockmedel.
 • Låt alla husets geckos vara ifred, de äter massvis med insekter.

Sandflugor/sandloppor

Kärt barn har många namn. Dessa små svarta kryp med genomskinliga vingar trivs i tidvattenzonen. Där är det fuktigt och gött att leva. Anser vissa i alla fall. Undvik att vistas i dessa fuktiga områden utan skydd: sitt eller ligg inte direkt mot sanden och lek i vattenbrynet istället för längre upp.

Det är vanligt att missta hudirritationen för myggbett. Några vanliga kännetecken är en vit upphöjnad i mitten, att de sitter på rad eller i grupper och förekommer mest på kroppsdelar som varit nära sanden dagen innan.

Eftersom man knappt känner själva sticket så kan det vara vårt att spåra var och när man blev biten. Hudirritationen visar sig först efter 4-8 h, oftast på natten efter man blivit biten. Det är lätt att tro att man haft myggor inne när man upptäcker problemet på morgonen. Och inte sällan har barnen redan kliat sönder några bett i sömnen.

Kokos är en doft de skyr, så det bästa medlet är helt vanlig kokosolja från topp till tå. Man blir dessutom len är skön i huden. Smör först med solskyddsmedel och därefter med kokosolja.

Betten blir upphöjda med en vätskefylld blåsa mitt i. Och de kliar, mer än något annat bett. Smörj med Zam-Buk och klia inte. Svalkande aloevera gel eller kokosolja är också skönt. Naturliga medel som finns i stort sett i alla butiker.
Sönderkliade bett blir lätt till infekterade sår i värmen. Gå till läkare om så blir fallet, inte sällan så vill de snarast behandla med starkare medel för att undvika svårläkta infektioner med risk för men och fula ärr.

En del personer får dessutom en allergisk reaktion på betten. Vanliga receptfria allergitabletter med antihistamin brukar hjälpa bra mot klåda och hudirritationen. En del rekommenderar att man tar dem förebyggande, men enligt vår erfarenhet hjälper de bäst om man tar dem vid problem. Oftast räcker det med en eller två doser för att hudirritationen skall gå över.

Bin och getingar

Hittills har ingen i vår familj råkat ut för varken getingar eller bin i Thailand. Det finns och är stora, men inte så vanliga och enligt vår erfarenhet inte särskilt aggressiva.

Rådet vi fått är att hålla sig passiv och undvika kontakt med dem. Kliv lugnt undan om de kommer utomhus. Öppna dörrarna och lämna rummet om de råkat komma in. Ett stick från dem enligt samma källa gör djävulskt ont och man kräva vård om man är känslig.

Apor

Det finns vilda apor i trakten, man ser t.ex. inte sällan en apa i anslutning till restaurangen The Kitchen. Enligt boende i området finns det en mindre flock i skogen strax bakom och besök på balkongerna förekommer. Aporna är i många fall ganska orädda och kan bli närgångna. Tänk på att det är vilda djur och att rabies förekommer. Mata dem inte, varken avsiktligt eller av misstag genom att lämna föda obevakad och tillgänglig.

Vi avråder från besök vid aptemplet eftersom risken för skador och traumatiserande upplevelser är överhängande, i synnerhet för barn och med öppna fordon. Det förekommer ofta att aporna stjäl mat från barnvagnar eller öppna fordon. Varje säsong sker det flera incidenter som kräver läkarvård. Vanligast är bett och rivskador som kräver rabiesbehandling, men det sker även olyckor med fordon när man försöker komma undan, med bland annat armbrott och blåmärken som följd. Vid något tillfälle har även en apor lyckats ta sig in i bilar när man försökt mata dem genom fönsterspringor.

Vattenbufflar och kossor

Vattenbufflar och kossor betar i området, ofta fritt i landskapet under överinseende av herde på MC. Ibland får man vänta när flocken korsar vägen.

Djuren är grunden inte farliga, men de är stora och har vassa horn. Gå inte nära. Undvik att gå in mellan ko och kalv. Överraska dem inte.