På en räkmacka

  • 20200201_163033
  • 20200201_165008
  • 20200201_165201
  • 20200201_170030
  • 20200201_170036
  • 20200201_170632
  • 20200201_171103
  • 20200129_140306

Ibland blir suget efter smaker hemifrån närmast löjligt stort. Tidigare i veckan planerade flera grannar oberoende av varandra att koka räkor. Just det har vi aldrig testat, så det krävde lite planering.

Målet var tydligt: RÄKMACKA

Handla

Var börjar man? Räkor såklart. Enkelt kan tyckas, finns ju färska på nästan alla marknader. Problemet är att utbudet är stort. Vilken typ och storlek. Vilka är lättast att skala. Blir de stora goda på macka? Efter att ha frågat grannarna valde jag två storlekar, dels mindre för 150 THB/kg och dels medelstora för 260 THB/kg. Grannarna avrådde från riktigt stora.

Förutom räkor måste man ha salt. Mycket salt. Räkna med minst 1 dl per liter lag. Och snåla inte med mängden lag.

Till vårt första kok valde vi en extremt konservativ smaksättning och nöjde oss med bara salt i lagen. Vanligt annars är både dill, chili och öl. Just dillen kan vara lite lurig att få tag på, men det finns på åtminstone en del marknader. Använd någon översättningsapp i telefonen för att fråga dig fram.

Koka

Innan man kan koka själva räkorna måste man förbereda en lag. Enligt tipsen i området skall den vara så kall som möjligt för att de nykokta räkorna skall svalna direkt och inte efterkokas. Vi valde att koka en enkel lag på enbart vatten och salt. När den svalnat kylde vi den ytterligare med kylklampar.

Från själva kokningen finns det inga bilder. Det gick undan och fanns inte tid för särskilt mycket reflektion. Vi körde samma princip som för kräftor hemma och kokade ca 350g åt gången i en medelstor gryta med lättsaltat vatten. Räkorna skall koka tills de börjar flyta upp, vilket innebär ca 40-80 sekunder från första bubblorna när de kalla räkorna lagts i kokande vatten.

Så fort räkorna är klara måste de kylas. Vi lyfte dem med slev från kokvattnet till den stora grytan med kyld lag. För att ytterligare kyla lagen tömde vi i hela vårt lager med iskuber tillsammans med de nykokta räkorna.

Kokvattnet hade blivit väldigt smutsigt efter 2 kg räkor så det var ett klokt val att inte koka dem direkt i lagen.

När alla räkor var kokta och lagda i lagen så gjorde vi plats i det ena kylskåpet för hela grytan. Enligt experterna bör räkorna ligga åtminstone 10-12 h innan de är redo att ätas. Vi valde dock att provsmaka några sedan efter någon timme. Goda, men inte tillräckligt salta…

Äta

Lagom till lördagsmiddagen bestämde vi att räkorna var klara. Tidigare på dagen hade vi fixat tillbehör så som majonnäs, vitlökssmör och nybakt bröd från vår fantastiska restaurang på området. Enligt barnen så är brödet bakat med kärlek. Bra betyg till fru Nuss. Detta kompletterades med nykokta ägg, körsbärstomater och gurka. Baguetten rostades i ugnen med vitlökssmör.

Tyvärr hade vi missat att köpa vitt vin, men favoritölen Leo fungerade utmärkt även i detta fina sällskap. Och för den som undrar över burken med Nutella så önskade öronsjuka barn efterrätt i from av chokladmacka…

Lärdomar

Till nästa gång kommer vi göra några saker lite annorlunda.

Tvätta de råa räkorna innan de kokas. Tänk tvättbaljan och trädgårdsslangen.

Stora räkor blir gott och lyxigt, de mindre var svårare både att koka och äta. I framtiden kommer vi hålla oss till åtminstone 200 THB/kg och större.

Skaffa en rejäl hålslev till att lyfta räkorna från kokvattnet till lagen. När de är klara så måste det gå undan.

Eftersom lagen inte kan vara för kall så har jag planer på att frysa en extra saltad lag som sedan får både kyla och smaksätta de nykokta räkorna. Återkommer högst troligt i frågan.

Elspisen har för lite effekt för att koka mycket åt gången. För snabb och precis kokning måste man ta lite åt gången, absolut inte mer än 350 g på vår spis. Alternativet är en spis med högre effekt. Om du har tillgång till en riktig gasspis så är det nog att föredra.