Vårt resande som familj började tidigt, för yngsta barnet skaffade vi pass redan på väg hem från BB… Föräldraledigheten är en fantastisk möjlighet att utforska världen.
I början oroade vi oss för blöjor, mat, sjukvård, vaccineringar, bilstolar och flygresor. Det visade sig vara helt i onödan.
Förnödenheter
Det är få saker man egentligen behöver ta med hemifrån. Vårt numera stående råd utifrån egna erfarenheter är bara välling, tillräckligt av favoritblöjorna för att klara alla flygresor och suppar med febernedsättande. Allt annat går alltid att fixa utan större problem. Blöjor kostar ungefär som i Sverige och är förutom de allra billigaste fullt jämförbara med de märken vi är vana vid.
Barnmat säljs kanske inte på burk, men kan istället beställas färsk på alla restauranger. Färsk frukt finns i mängder och mosas lätt med en gaffel.
Om ni har plats i väskan så är badblöjor och solkräm värt att släpa på. Allt finns att få tag på, men är oftast löjligt dyrt jämfört med i Sverige. I synnerhet som många i Sverige apotek rear ut sommarsortimentet under hösten.
Vi brukar även ta med några flaskor flytande parfymfritt fintvättmedel (Skona eller Änglamark). Tvättmedel finns lokalt, men eftersom vi inte gillar parfym så kör vi med beprövade grejer.
Sova och sitta
IKEA har bokstavligt fyllt världen med barnstolar, deras populära Antilop finns på nästan alla restauranger.
När man hyr boende går det ofta att komplettera med barnstol eller säng om det behövs.
Barnvagn
Vi kan inte svara på vilken som är den bästa resevagnen för just er. För oss fungerade en ganska smal syskonvagn med stora hjul väldigt bra. I början var det barn i båda sätena, medan sista resan mest strandsaker och annat…
Breda vagnar år svåra att få med på olika typer av fordon. Och små hjul är hopplösa, i synnerhet när man oundvikligen fått in en del sand i lagren.
Vi gillade verkligen vår Phil & Teds syskonvagn med tillhörande väska. Det var mycket praktiskt att kunna packa (tunga) saker tillsammans med vagnen som inte räknas in i bagagevikten.
Om man inte orkar ta med en vagn så kan man oftast köpa enklare vagnar på plats för ca 2500 THB.
Sjukdomar
När man reser längre perioder så får man helt enkelt räkna med att det blir sjukdagar också. Vi har haft allt från barnsjukdomar som vattkoppor till influensa och öroninflammation.
Liksom hemma bör man alltid ha ett mindre apotek tillgängligt och en febertermometer inom räckhåll. Vi har haft stor nytta av särskilt suppar för att kunna ge barnen febernedsättande även när magen krånglar. Vår rekommendation är att packa både ibuprofen och paracetamol så att man kan varva och hålla även hög feber under kontroll. Observera att det är just supparna man bör ta med från Sverige, flytande och tabletter finns på alla apotek även i Thailand.
Vad gäller vaccinering så har vi helt förlitat oss på råden från BVC och vårdcentral baserat på ålder, resmål och resans längd. I praktiken har det inneburit att några doser tagits tidigare än normalt och att vi blivit erbjudna kompletterande skydd.
Den lokala sjukvården håller generellt bra kvalitet, men det kan vara bra att jämföra ordinationer mot FASS och råd mot 1177. Vi kan specifikt rekommendera mottagningen Muang Clinic i Klaeng där vi fått hjälp både vid sjukdomar och skador. För kvalificerad vård finns Bangkok Hospital Rayong ungefär 1h från byn, de har även under 2019 öppnat flera filialer i form av lokala kliniker i området.
Barnstolar och säkerhetsbälten
I Thailand får man acceptera att säkerhetstänkandet ligger på en annan nivå än man är van vid hemifrån. Men det innebär inte att man måste ge upp helt.
När våra var riktigt små få fick babyskyddet åka med på långresorna. Lika praktiskt där som hemma. Funkar ju även utan fordon.
För de lite större önskar vi bakåtvända bilstolar. I de flesta fall lyckades vi boka taxi med rimliga stolar. Det kan dock vara värt att bekräfta med lite bilder på dem, helst monterade i bilen. Dessutom är det vettigt att själv kontrollera hur väl de sitter fast.
Stolar av svensk typ kräver i stort sett alltid 3-punktsbälte, vilket inte är självklart i varken minibussar eller stadstaxi. Bokar man via en mindre förmedling eller firma brukar det dock inte vara några problem. Tyvärr har vi via större förmedlingar haft lite dålig erfarenhet, när den bokade bilen med 3-punktsbälten och bakåtvända stolar dykt upp med midjebälte och en bälteskudde…
Numera reser barnen med egna bilstolsryggsäckar (Trunki BoostApak).
Vid bokning är det bra att påpeka att även barnen skall ha egna platser i fordonet. Några gånger, i synnerhet när transport igår i en utflykt, har arrangören räknat med att barnen skall sitta i vuxnas knä. Kulturkrocken när vi då dyker upp med barnstolar och vagnar kan bli jobbig.
Sareng, MC och hjälmar
Vi brukar hyra sareng, en trehjulig familjemotorcykel. Detta är detta är ett mycket vanligt och praktiskt fordon bland både turister och lokalbefolkning.
Till barnen använder vi numera svenska cykelhjälmar. Passformen är helt enkelt mycket bättre än de hjälmar vi hittat i Thailand. Troligen går det att hitta bra hjälmar, men vi tyckte det var enklare att ta med hemifrån.
I sidovagnen kan man även fästa babyskydd med spännband, eller ställa en barnvagn. Den finns uthyrare som monterar säkerhetsbälten i sina sidovagnar, fråga efter det när du bokar.
Kläder
I Thailand är det lätt att hitta kläder till barn i alla storlekar. Och det är roligt att handla. Våra barn älskar luftiga och snabbtorkande kläder med roliga mönster. Vardagskläder till vuxna, i synnerhet större storlekar, är inte lika självklart.
Även om vi sedan flera år hängt undan skötväskan så minns jag tydligt hur vi släpade runt en massa saker som kunde vara bra att ha. Tillslut visade sig väskan fylla en bra funktion när halva packningen kom bort under en flygcharter. Lillkillen klarade sig nästan två veckor på det vi brukade släpa runt. Till resan efter så tog vi med just skötväskan, kompletterad med UV-kläder, badbyxor och solhattar.
För att slippa smörja barnen med solkräm överallt är UV-kläder en bra grej. Vi har alltid minst två kompletta uppsättningar så att det går att byta efter bad.
Numera lämnar vi alla bomullskläder i Sverige. Eftersom de suger upp all svett så blir de ofräscha väldigt snabbt. Dessutom är det svårt att få bomullskläder riktigt rena då nästan all tvätt sker i kallvatten.
Funktionskläder i syntet, bambu eller merinoull fungerar mycket bättre i tropiskt klimat. De håller sig fräscha länge, torkar snabbt och lätta att tvätta.
Tvätt
De flesta turister lämnar iväg sin tvätt och betalar per vikt. Det fungerar hyggligt, men vi har tröttnat på att det inte riktigt blir som vi vill ha det.
Ett bra alternativ är att tvätta själv i någon automat. Det finns gott om automater eftersom de flesta thailändare inte har tvättmaskin hemma. Dock är erbjuder de flesta enbart kalltvätt och ingen torkning.
I vårt hus har vi installerat frontmatad tvättmaskin med varmtvätt och köpt flera ordentliga torkställningar för att kunna sköta tvätten hemma. Oftast låter vi tvätten torka i solen på baksidan, men om vi har bråttom funkar avfuktning med AC minst lika bra som ett gemensamt torkrum i Sverige.