Efter många och långa resor har vi åtminstone en hygglig aning om hur vi packar inför våra resor. Kunskapen kommer av både erfarenhet och jobbiga misstag. Det vi tycker är allra svårast är att packa till resor på ca två veckor då man inte vill lägga tid på tvätt. Och ännu värre blir det om man skall vistas i olika klimat.
Handbagage
Vi har alltid en liten packning i handbagaget med det nödvändigaste så att vi klarar oss åtminstone några dagar helt utan övrig packning. Tänk ett ombyte, badkläder, laddare, nycklar och så.
Incheckat bagage
När det gäller incheckat bagage så är vår huvudprincip att vi själva i familjen skall kunna ta med hela packningen i en runda. När barnen var mindre ställde det lite högre krav än nu när de kan dra varsin väska. Principen underlättar väldigt när man skall resa runt eller har en lite krångligare resa inrikes till boendet. Med bokad minibuss direkt från flygplatsens ankomsthall spelar det inte lika stor roll.
Ingen i vår familj har sin egen väska. När vi packar så lägger vi upp egna högar som sedan fördelas jämnt i alla väskor. Bakgrunden är några jobbiga semesterveckor då hustruns väska inte kom fram. Just det skall inte kunna hända igen.
Vi har alltid en bagagevåg med oss. Vågen är till stor nytta när vi finjusterar packningen inför flygresor med viktbegränsningar. Det där sista extra paketet kaffe kan annars lätt bli onödigt dyrt.
Normalt reser vi med väskor som går att dra på hjul men även har bärremmar för att kunna tas på ryggen kortare sträckor. Vi har även testat att packa i flyttkartonger som i sin tur stoppats i Ullaredspåsar med blixtlås. Det fungerade utmärkt och var mycket praktiskt när en stor del av packningen består av hårda paket.
Kläder
Vi gillar tunna och lätta funktionskläder, ungefär som till träning hemma. De är bekväma i värmen och blir rena även i kalltvätt. I möjligaste mån undviker vi bomullskläder eftersom de måste tvättas ofta och varmt.
Är man borta två veckor eller mer så måste man tvätta. I princip räcker det bra med kläder nog för 5-7 dagar, sedan är det ändå dags att köra en maskin eller två. Funktionskläder i känsliga material som merinoull kräver att man sköter tvätten själv, om man lämnar bort den så räkna med att de använder fel tvättmedel och förstör kläderna.
Vi brukar räkna med två uppsättningar badkläder och solskyddskläder. Och en uppsättning långbyxor och långarmade tröjor, mest för hemresan men det kan vara kyligt på morgonen eller kvällen även här. I synnerhet när man acklimatiserat sig ett tag.
Vinterkläder
Vi lämnar alltid en väska i bilen på flygplatsen i Sverige. Där finns extra ombyte och vinterkläder till alla förutom chauffören. Chauffören har med sig jacka, vantar och mössa till värmen för att utan alltför stort lidande kunna hämta bilen.
Förnödenheter
Trots att vi inte packar särskilt mycket kläder så tenderar våra väskor att fyllas till sista grammet på väg till Thailand. Redan när vi kommer hem från en resa börjar vi lägga undan och samla saker vi skall ta med nästa gång.
Allt ledig plats och vikt fylls upp med svenskt godis, kaffe, råggryn, torkade kryddor, spel och annat inte helt nödvändigt men väldigt uppskattat när man är hemifrån en längre period.
Barnsaker
I takt med att barnen växer ändrar sig behoven och packningen. Tidigare var det mycket blöjor och välling, numera är det nästa lika mycket skolmaterial i vikt räknat.
En del saker köper vi alltid med oss för att vara säkra på att allt skall fungera bra. Barnens tandkräm är ett exempel. Det är inga problem att hitta barntandkräm i Thailand, men smaken är enligt våra killar rent hemsk. Rätt tandkräm sparar massor med gnäll och strul varje kväll.
Läs gärna mer om våra erfarenheter av att resa med barn.