Laga mat hemma hos en thailändare
Har du möjlighet så bjud hem dig själv till ett thailändskt hem för att vara med på matlagning. Det är SÅ värt det och så intressant. Vi hade Bernt och Rung hemma på svenskt grillat för ett tag sedan, nu var det dags för oss att komma hem till dem och laga thailändsk mat med Rung.
Rung är även våran massör, eller kroppsbehandlare. Vilken skillnad hon fått till på oss med sina behandlingar! Ljuvligt och välbehövligt för trötta bondekroppar. Vi rekommenderar starkt henne till alla som efterfrågar bra massage.
Åter till maten. Vi såg båda fram emot denna matlagning och vi ville vara med och handla för att se vad hon tittar efter. Vi kommer inte försöka oss på att laga thaimat i Thailand, för här finns proffsen och den äkta smaken. Men hemma i Sverige där vi bor så finns det inte riktig thaimat. De asiatiska restaurangerna vi varit runt på drivs väldigt sällan av thailändare utan av vietnameser eller kineser och det smakar liksom inte rätt. Oftast gott, men inte så som thaimat skall smaka.
Vi åkte till Makro i Ban Phe och handlade grönsaker, kyckling, fisk och räkor. Vi hade önskat fisk och Rung hade själv lagt till tom yam kung och friterad kyckling.
På Makro kan man få fisken rensad och filéad om man så önskar. Vi fick lära oss vad Rung köper för räkor och vad hon tittar efter. Färgen skall vara vit, de skall vara färska och hela. Inga delar skall saknas.
Väl hemma sköljs allting. Och sen satte hon igång att skala räkor. Wow vilken teknik! (titta helst på videon utan ljud, jag glömde meddela övriga att jag skulle filma 😛 )
Kolla in chilimängden 😮 Nyplockat från trädgården.
Nu var allt klart för att börja med soppan. Rung började med att koka upp vatten med noga tvättade korianderrötter.
Sen på med första fisken, den röda. Den koks i olja. Fisken är bara precis saltad. Hur vet man när den är klar? Den blir brun var det självklara svaret. Inga tider eller så, det ser man 😉 Mannerström & Co hade nog blivit galna, för den gick länge, säkert 20-25 min. Men var underbart mjuk och saftig kan jag intyga.
Därefter åkte fisk nr 2 på, den silvriga. Även den enbart saltad. Denna hade både huvud och mer ”kropp” kvar och var bara delad på mitten. Fisk äter man inte nödvändigtvis varm, den kan vara både ljummen och kall.
Fram med fiskarna på bordet medans resten av maten lagas.
Sen skulle vi ut i trädgården och plocka galangal och citrongräs. Färsk så det förslår. Få aldrig nånsin för er att byta ut galangal mot ingefära. Det är NO NO för en thailändare och inte alls samma sak. Då är det bättre att vara utan ifall man inte hittar galangal.
Galangal är alltså en rot, som thailändarna kallar för kha. Den har en “kylande” egenskap och mild i smak medan ingefära är “värmande” och har en typ av hetta och pepprighet.
Det är mycket förberedelser och hackande till tom yam.
Lök skivar man inte, utan den slår man sönder för att få ut rätt smaker.
Halverade tomater går i också. Sen kryddas soppan upp med namprik pao som är rostad chilipasta, fisksås, limejuice och carnation som är osötad kondenserad mjölk. Här skall alltså inte i varken röd currypaste, sesam, sambal oelek eller sweet chili som man kan se i färdiga kryddmixer.
Sen blöts tamarind upp och chili mortlas. Allt för att få ut så mycket smak som möjligt.
Nu är det dags för räkorna och svamparna att gå i soppan.
Ni kan säkert tänka er doften i köket! Helt ljuvliga dofter. Och smaker, för smakar av det gör man ofta. Inte oss emot 😛
Det blåste lite för mycket denna kväll, annars hade Rung tänkt att göra kycklingarna på ”uteköket”, men blev inne istället efter fiskarna. Ny olja och panna såklart.
Örterna går i på slutet. Färdigt!
Nu var det dags att äta soppan, sen fiskarna. Ris serverades till. Men det orkade jag inte för soppan och fisken var SÅÅÅÅÅ god! Barnen åt kyckling och pommes.
Frukt åts efteråt. Gul mango och melon från trädgården. Rung strör ut melonkärnor i trädgården lite här och var efter varje ätning. Alltid tar det sig någonstans 🙂
Allting smakade underbart gott. Nu skall vi leta efter rätt ingredienser att ta med hem 🙂