Sareng, sareng i diket där…

 • 20200202_142830

…undrar vem som stabilast på vägen är?

I fredags eftermiddag blev jag först på plats vid en singelolycka på vägen till skolan för att hämta hem barnen.

Familjemoppe eller sareng är en lätt motorcykel med hemmabyggd sidovagn. I detta fall hade fordonet med förare och tre nästan vuxna passagerare hamnat rakt ner i ett djupt dike strax bakom kommunhuset i Laem Mae Phim.

Alla inblandade hade sagolik tur och klarade sig i princip oskadda.

Jag kom nog inom någon minut efter att olyckan inträffat. Hela ekipaget låg vält framåt nere i diket. Tre personer stod omtumlade på andra sidan diket medan den fjärde fortfarande var i färd med att ta sig ur sidovagnen. Trots att jag inte körde särskilt fort så hann jag passera helt innan jag uppfattat hela situationen. Istället för att bara stanna och slå på varningsblinkers valde jag att backa tillbaka och blockera halva vägen med bilen.

De drabbade hade efter omständigheterna klarat sig bra. inget brutet och bara enstaka småsår. Och gissningsvis ett antal rejäla blåmärken lite senare. Jag försökte konversera gruppen lite för att se hur de mådde. De visade sig vara från Ukraina och påstod sig må bra. Kan ha varit chocken som talade, för de var ganska omskakade.

Tillsammans med en tillskyndande thailändare lyckades vi baxa upp fordonet på vägen. Eftersom de inte var allvarligt skadade, och dessutom befann sig bara 50 meter från kommunens ambulansteam, så valde jag att lämna olycksplatsen och köra vidare mot skolan.

För er som kör sareng har jag några tips baserat på egna erfarenheter:

 • Glöm inte bort att fordonet i grunden är väldigt ostabilt.
 • Testa fordonets stabilitet med full last under kontrollerade former:
  • Prova att göra en kraftig inbromsning från ca 40 km/h
  • Prova att släppa styret först vid låg hastighet och sedan vid lite högre hastighet
  • Prova att svänga höger samtidigt som du gasar
 • Försök hålla tyngdpunkten låg och så nära själva motorcykeln som möjligt
 • Normalt skall den tyngsta i sällskapet köra
 • Tänk på att fartvind och motvind kan påverka fordonet väldigt mycket