AC eller ej?

  • 20200125_084521
  • 20200125_084529

Jag har astma och känsliga luftrör och får lätt ac-hosta av den konstgjorda kylan och låga luftfuktighet som aircondition ger. Dagtid är den enbart på om någon är sjuk och behöver svalka, och då är det ett rum vi kyler. Annars så kör vi öppet och tvärdrag genom huset.

Vi har ac i alla rum, i de 3 sovrummen så är kapaciteten anpassad just för det rummet. I köket satte vi in ett extrastort aggregat som skall klara av att hålla hela huset svalt under natten så mina luftrör inte har forcerad ac nära sig. Funkar riktigt bra. Det innebär att alla dörrar står öppna, då slipper vi även momentet med att nattvandraren i huset gå in i dörrar 😉

Vi sätter på husets alla aggregat på nedkylning till 26 grader innan läggdags, sen får aggregaten i sovrummen gå i ca 2 timmar på timer. Köket går i 6 timmar på timer på avfuktning, sen så är utetemperaturen lägre än vad vi kör ner aggen till. Så då är alla av. Det håller sig bra, skulle det bli varmt så är takfläktarna bra. Den som går upp först på morgonen sätter på takfläktarna så de andra kan sova vidare 🙂

Imorse vid klockan 8.45 var det runt 27 grader i sovrummen, vi har mätare i killarnas rum som vi kan avläsa i vårt sovrum. 3 av oss sov gott, den fjärde hade satt på takfläktarna och gett sig ut på cykeltur.

Hemma i Sverige sover vi i källarplan och har 18 grader i sovrummen, 20 grader är jääääättevarmt för oss. Här sover vi i 26-27 grader utan problem. Det är inte ens svettigt. Kroppen vänjer sig snabbt, 26-27 är trots allt ca 10 grader lägre än dagstemperaturerna här 🙂 Såklart har vi inga täcken, alla sover i enbart påslakan för något vill vi ha runt oss.

Ni kan ju gissa hur vi fryser vid hemkomst till sovrummen i Sverige… Sover i underställ och tjocktäcke första veckan ???