Kan man…billigt i Thailand?

Om inte dagligen så ofta kommer det frågor om det är billigt att göra eller handla saker i Thailand. Eller var i området man kan köpa eller fixa saker.

Många saker är för oss skandinaver billiga i Thailand. Det gäller i synnerhet lokala varor, tjänster och erbjudanden främst riktade till den inhemska befolkningen. Lite slentrianmässigt brukar vi tänka att är priset här i THB samma som i SEK hemma så ligger vi hyggligt rätt, exempelvis ska en lunch kosta 60-100 THB.

Liksom i övriga världen sker allt mer an handeln online. Lazada är den klart dominerande aktören i Thailand. Liksom hemma kommer varorna hem med bud, oftast efter ett par dagar. Det går även utmärkt att beställa varor från China, tänk en blandning av Amazon och Wish. Lazada är en trygg mellanhand och blir det problem har vi alltid fått bra hjälp via deras chat på engelska.

Elektronik, bilar och äkta märkesvaror kostar som hemma. Eller inte sällan mer. Det gäller även reservdelar. Det är absolut inget problem att byta skärm på valfri mobiltelefon eller platta, men med originaldelar är det bara arbetskostnaden som blir lägre.

Kopior på märkeskläder förekommer, men i vårt område är det ingen stor produkt. Det finns helt enkelt för få kunder på just den typen av varor. Vill man fynda färdigsydda kläder bör man bege sig till ett mer turistisk handelsområde, kanske en utflykt till Pattaya eller några nätter i Bangkok.

Liksom överallt på thailändska turistmål finns det skrädderier. Vi har faktiskt inte själva testat något här i området, vårt behov av tjusiga dräkter, klänningar, skjortor och kostymer är ganska begränsat. Men vi kan intyga att hantverket är bra och att många har en stabil återkommande kundkrets.