Tomt i gästrummet, fullt på torkställningen

  • 20191221_075547
  • 20191220_141000

Tiden går fort när man har roligt, plötsligt hade det gått två veckor och blivit dags för gästerna att åka hem igen. Åter gapar gästrummet tomt och alla torkställningarna är fulla med lakan och handdukar.

Det blir alltid lite mer semester även för oss när vi har gäster, ett välkommet avbrott från vardagsrutinerna. De vill ofta se och göra en del saker och det är roligare att göra utflykter i lite större grupp.

Vi har hunnit med både shopping, marknader, strandliv, poolhäng, luciafirande och snorklingstur. Och massvis god mat såklart, både hemma och på traktens många och bra restauranger. 

Lagom till jul återgår vi till den lugna familjelunken. Extra lugn just nu pga vattkoppor. Båda barnen hade det i Thailand för 7 år sedan, men verkar inte ha blivit immuna då. Fast vi undrar lite, de har klarat sig genom rena epidemier både på förskola och de tidiga skolåren. Kan vi har fått en annan thailändsk variant?

Nu återstår frågan hur vi skall fira jul denna säsong. För barnen är jul i Thailand helt självklart, de minns liksom inget annat. Över åren har vi testat många upplägg: Julmiddag med norska inslag, internationell jultallrik, grillfest, inställd fest, svenskt julbord och något slags best-of-allt med inslag från både det svenska julbordet och den thailändska grillfesten.

Alla jular har blivit lyckade på något vis, även den där den bokade julfesten visade sig vara inställd. Ganska mysigt att helt skippa allt vad jul heter och ta en pad thai på stranden istället. Vi är djupt imponerade av de thailändska kockar som lyckas återskapa det traditionella svenska julbordet, i flera fall mycket bättre än flera julbord vi varit på i Sverige. 

Denna gång lutar det starkt åt jul hemma i egen regi och med måttliga ambitioner. Gröt såklart, skinka, kanske lite lax och sedan grillar vi nog revbenen. Årets utmaning blir nog att få till egen glögg som alla i familjen kan och vill dricka.

Traditionen att se Kalle Anka på julafton har vi inte lyckats föra vidare till nästa generation. Skall vi möta upp barnen på deras villkor blir det nog dansk kring en virtuell gran i Minecraft.