Hembakt

  • 20191207_084424-1
  • 20191207_123736
  • 20191207_125929
  • 20191221_115153
  • 20191221_125448

Hemma i Sverige bakar vi nästan aldrig och inte mer avancerat än scones. Här i Thailand blir det desto oftare och mer avancerat. Delvis för att vi har mer tid här, och delvis för att vi blir mer sugna på smaker hemifrån.

Klassiker i vårt kök är lussekatter, tekakor, grötbullar och pepparkakor. 

Ugn

En av de absoluta förutsättningarna för att baka är tillgång på ugn. Vårt hus hade ingen när vi flyttade in. Vi löste detta med en fristående ugn från Tefal.

En fördel med fristående är att man enkelt kan byta ut skrället när det går sönder, vilket enligt flera vi pratat med är mer regel än undantag. Och det har varit när redan, varje gång vi kommer och skall starta ugnen första gången så löse jordfelsbrytaren ut. Vi har dock lärt oss att det i vårt fall är helt normalt. Försöker man igen ett par gånger så har värmen torkat upp problemet och allt fungerar som vanligt.

Ingredienser

Efter flera år i området så har vi lärt oss var vi skall leta för att få ihop de flesta ingredienser. Vitt mjöl, smör, socker och jäst finns både på vår lokala affär och i storköpet. Mjöl säljs generellt i praktiska plastpåsar som tål att lagras. Jästen kommer i vakuumpåse, ungefär som kaffe. Smör säljs i väldigt många förpackningsstorlekar. Det stora restaurangpaketet på 2kg funkar bra för oss, vi använder en glasskopa och våg för att mäta upp lagom.

Lite klurigare är sirap, grovt mjöl och vissa kryddor men hittills är det inget vi inte lyckats lösa på plats. Bra ställen att leta på är Petras och Oleary’s S.B.D. i Ban Phe. Även VIVA Supermarket i Mae Phim har en hel del specialvaror just för bak.

Vi brukar ta med en hel del torkade kryddor från vår lokala kryddhandlare hemma på landet i Sverige.

Förvaring

I Thailand är det alltid rötmånad brukar vi tänka. Det gäller att äta kvickt eller att frysa in godsakerna. Vi har med fryspåsar från Sverige för att kunna spara bröd och bullar mer än några få dagar.