Loy Krathong

 • Snart klara
  Snart klara
 • Iordningställande
  Iordningställande
 • Ljusen tänds
  Ljusen tänds
 • Dekorering pågår
  Dekorering pågår
 • Thailändsk sång
  Thailändsk sång
 • Allas krathonger
  Allas krathonger
 • Blommor mm
  Blommor mm
 • Vackert
  Vackert
 • Våra 4
  Våra 4
 • Grunden klar
  Grunden klar
 • Bananträdsstam
  Bananträdsstam

I november varje år firas högtiden och ljusfestivalen Loy Krathong, den infaller vid den tolfte fullmånen i den thailändska månkalendern. I år firas festivalen 11-13 november. Krathong är en dekorerad flotte gjord av bananträd, blad och blommor. Man brukar även sticka ner ljus och rökelsepinnar. Dem som lägger hårstrå eller en bit nagel i samma krathong sägs enligt traditionen återfödas tillsammans i nästa liv. Man kan även lägga i en slant som offergåva till vattengudarna.

Loy betyder ”att flyta”. Flytande flotte helt enkelt. Man hyllar vattnet och ber om ursäkt till vattnet att man använder det och har smutsat ner det under året. Man önskar sig även lycka och välgång under året som kommer och tänker på de generationer som gått före en. Man tackar vattnet för dricka, bevattning och för havet och sjöarna där fiskarna får bo. Det är en tacksamhetens högtid.

Senast vi lyckades delta var 2015. Då gick våra barn på Alfaskolan i Mae Phim och vi föräldrar inbjöds att vara med på krathongtillverkningen.

Man kan även köpa färdiga krathonger, men det var väldigt spännande att få göra sina egna och få en inblick i hur man gör. Vi blev instruerade av skolans thailärare som även berättade om traditionen i stort, vad den står för och symboliserar. Barnen tyckte det var jättekul att bygga flottarna. De fick även lära sig en thailändsk sång.

Senare på kvällen så sätts krathongerna ut i vattnet. Kan vara i havet, en sjö, damm eller flod. Till och med så enkelt som en hink. Det är vattnet man är ute efter att tacka. Det är otroligt vackert. Vi hade familjen på besök och vi valde att ta en egen stund vid havet.